• OBJAVLJENO: 30.10.2015.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Održan zajednički sastanak federalnog i kantonalnih ministara unutrašnjih poslova, direktora FUP-a i policijskih komesara

Picture 635

U Goraždu je danas održan redovni sastanak federalnog ministra unutrašnjih poslova i direktora Federalne uprave policije sa kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova i policijskim komesarima.

U fokusu sastanka bila je Informacija o stanju sigurnosti na području FBiH za period januar-septembar 2015. godine, te Sporazum o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji policijskih organa na području FBiH.

– Danas smo konstatirali da prvi put u posljednjih pet godina možemo reći da je sigurnosna situacija dobra – ne zadovoljavajuća kao što je do sada bila. Na osnovu analize koju smo dobili sa terena od svih policijskih uprava i Federalnog MUP-a vidljivo je da imamo smanjenje broja izvršenja krivičnih djela  – kazao je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Picture 639

Na sastanku je istaknuto da stanje sigurnosti saobraćaja na području FBiH u prvih devet mjeseci ove godine nije zadovoljavajuće.

– U odnosu na prošlu godinu došlo je do povećanja broja evidentiranih prometnih nesreća za nekih  6 posto, uključujući i one sa smrtnim posljedicama i teškim ozljedama. Dogovorili smo da ćemo intenzivirati rad policijskih snaga s ciljem unaprjeđenja stanja sigurnosti u prometu na cestama. S druge strane, za devet mjeseci ove godine imamo skoro 14 posto manje evidentiranih krivičnih djela u odnosu na isti period prošle godine i ti pokazatelji imaju pozitivan trend  – istakao je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

Kad je u pitanju oblast kriminaliteta, sigurnosti saobraćaja te javnog reda i mira na području Bosansko-podrinjskog kantona, resorni ministar Nijaz Musić ocijenio je da je situacija dosta bolja u odnosu na ostale kantone u Federaciji.

Većina kantonalnih ministara unutrašnjih poslova danas je potpisala Sporazum o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji policijskih organa na području FBiH u uslovima rješavanja kriznih stanja na području FBiH. Očekuje se da će do kraja godine ovaj sporazum potpisati i preostali ministri nakon što dobiju saglasnost od svojih vlada.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.