• OBJAVLJENO: 25.11.2015.
Poklon građanima za Dan državnosti BiH
Ozvaničen završetak radova  na dionici regionalnog puta R-448 Baćanski most-Zupčići

IMG_0480

Najviši zvaničnici Bosansko-podrinjskog  kantona i općine Goražde te Muftijstva goraždanskog, simboličnim presijecanjem vrpce danas su ozvaničili  završetak radova na sanaciji, rekonstrukciji i modernizaciji dionice regionalnog puta R-448  Baćanski most-Zupčići u dužini od 1.400 metara.

Radi se o aktivnostima koje traju dvije godine, ako se uzme u obzir priprema dokumentacije za eksproprijaciju zemljišta, provjeru regulacionih planova te donošenja odluke o javnom interesu. Sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 900.000 KM obezbjeđena su u budžetu našeg kantona, Direkciji za ceste te jednim dijelom iz sredstava iz GSM licence te Federalne Direkcije za ceste.

„Ako uzmemo činjenicu da se ovdje radi oko 1.400 metara savremenog regionalnog puta koji u ovom dijelu ima sve elemente magistralnog puta možemo biti zadovoljni, cijeneći takođe činjenicu da smo uspjeli na ovom istom putnom pravcu R-448 ukupno povezati asfaltnom podlogom i onaj preostali dio koji nije bio povezan. Na simboličan način, danas na Dan državnosti BiH ovo za mjesnu zajednicu Zupčići i dio ove općine svakako može biti jedan poklon“- kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Prema riječima ministra za privredu BPK Goražde Eseda Radeljaša, u narednom periodu će biti urađeno još 200 metara puta. U toku je  postavljanje  vertikalne i horizontalne  signalizacije, a i rasvjeta je u planu da se rekonstruiše.

Iz Direkcije za ceste Bosansko-podrinjskog kantona Goražde se nadaju da će se svi putevi na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde raditi po uzoru na ovaj.

„Radovi na ovoj dionici su započeli već 2012.godine. Tada je urađena prva faza ovog projekta a to je rekonstrukcija raskrsnice u dužini od 250 metara. Ta raskrsnica je zaista bila u jako lošem stanju, više je bilo makadamskog dijela nego asfaltnog, a onda smo 2013.godine započeli aktivnosti na pripremi ove druge faze projekta. U  2014.godini iz programa GSM sredstava dobili 300.000 KM i uz sredstva koja je Direkcija za ceste već imala, mogli smo da planiramo izgradnju još 1.400 ,metara ove dionice. Danas imamo još jedan dio urađen, a ostaje nam još 200 metara rekonstrukcije, tako da ćemo uraditi još 200 metara pješačke staze te  rekonstruisati i proširiti kolovoz. U narednoj godini nadam se da ćemo moći uraditi rekonstrukciju cijele ove dionice do entitetske granice“-istaknula je direktorica Direkcije za ceste BPK Goražde Izeta Jahić.

IMG_0486

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.