• OBJAVLJENO: 26.11.2015.
Kantonalna bolnica Goražde dobila novi dijagnostički aparat
Za nabavku endoskopskog aparata Vlada BPK Goražde izdvojila 50.000 KM

IMG_0578

JU Kantonalna bolnica Goražde od danas je bogatija za još jedan novi medicinski dijagnostički  aparat. Riječ je o video endoskopskoj opremi za pregled digestivnog sistema sa gastroskopom i kolonskopom za čiju su nabavku Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice  izdvojili finansijska sredstva u iznosu od 50.000 KM.

U JU Kantonalna bolnica ovakva vrsta pregleda pacijenata obavljala se sa aparatom starog tipa bez video endoskopskog sistema gdje se koristio samo okular, ali s obzirom da je bolnica posjedovala stručni kadar certificiran za obavljanje ovih poslova pregledi su uspješno obavljani, istaknuto je danas. Kada je riječ o kolonskopiji, pregledi pacijenata su se vršili u drugim zdravstvenim ustanovama van našeg kantona što je stvaralo velike troškove Kantonalnoj bolnici i Zavodu zdravstvenog osiguranja.

„Značajno je da smo uz ovaj endoskopski sistem dobili i kolonoskop koji će služiti za pregled debelog crijeva. Pacijenti su za ove preglede morali biti upućivani u Klinički centar Sarajevo ili u druge zdravstvene ustanove,  čak dosta pacijenata je išlo privatno što je predstavljalo velike probleme kako za pacijente, tako i za naš Zavod zdravstvenog osiguranja. Na ovaj način ćemo ostvariti velike uštede, a pacijenti će se osjećati  komfornije jer neće više morati putovati u druge gradove, sve će se to moći obavljati u našoj bolnici. Za ove preglede mi imamo obučen medicinski kadar, doktora koji radi i koji je certificiran za endoskopske preglede, te medicinsko osoblje koje je educirano i certificirano za ove poslove“-kazao je direktor JU Kantonalna bolnica Goražde Fuad Rovčanin.

U  narednom periodu u planu je nabavka i histeroskopa za Odjel ginekologije  za čiju je nabavku  Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljan lica i izbjeglice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde već izdvojilo finansijska sredstva u iznosu od 10.000 KM. Kako je ovom prilikom kazao direktor JU Kantonalna bolnica Fuad Rovčanin, riječ je o aparatu koji je dijagnostički i terapeutski za pregled materišta, te u zavisnosti od potrebe odstranjivaće se eventualni procesi koji se nalaze unutar materišta.

Prema podacima s kojima se raspolaže, na godišnjem nivou u Kantonalnoj bolnici Goražde obavljeno je oko 2.000 pregleda gastroskopije i oko 200 endoskopskih pregleda. Za  rješavanje ovog  problema Vlada BPK Goražde imala je razumijevanja.

JU Kantonalna bolnica i dalje ima potrebu za nabavkom dijagnostičkih aparata, a jedan od najpotrebnijih  je CT uređaj.

„Zbog povećanog broja pacijenata oboljelih od gastrointestalnog trakta i malignih oboljenja ukazala se potreba za nabavkom medicinskog aparata. Ovom prilikom želio bih da se zahvalim premijeru BPK Goražde Emiru Okoviću, kao i svim članovima Vlade BPK Goražde koji podržali ovu odluku s obzirom da imamo tešku ekonomsku  situaciju u budžetu našeg kantona. U narednom periodu Kantonalna bolnica može da računa na pomoć resornog ministarstva i Vlade. Potrebe postoje, posebno za nabavkom CT aparata. Mislim da niti  jedan kanton ne postoji, a da to već nije nabavio“-  riječi su ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Alena Pašovića.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.