• OBJAVLJENO: 18.12.2015.
U sali Općine Goražde održana prezentacija novog IFAD-ovog projekta
Projekat bi se trebao realizovati u sve tri lokalne zajednice na području našeg kantona

IMG_1066

Predstavnici Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj IFAD, na čelu sa direktorom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Halilom Omanovićem, upriličili su danas  u općini Goražde prezentaciju novog Projekta razvoja ruralnog poslovanja (RBDP) te planove za naredne tri godine. Prezentaciji je pored načelnika općina u sastavu našeg kantona, predstavnika općine Trnovo,  poljoprivrednika, predstavnika savjeta mjesnih zajednica, prisustvovao i premijer BPK Goražde Emir Oković te ministri za finansije i privredu Nudžeim Džihanić i Esed Radeljaš.

Kroz ovaj projekat se nastoji pružiti pomoć malim poljoprivrednim proizvođačima kako bi sa sistema nekomercijalne proizvodnje prešli na komercijalno bavljenje poljoprivredom. Cilj je smanjenje siromaštva na selu kroz različite vidove pomoći za povećanje prihoda ciljne skupine i osnaživanje njihove sposobnosti brzog oporavka kroz izgradnju i jačanje profitabilnih preduzeća. Za realizaciju ovog projekta planirana su sredstva u iznosu od 31.657.500 KM, a implementirat će se u 27 općina FBiH među kojima su i općine u sastavu BPK Goražde, te općina Trnovo.

„Mi ćemo u narednom periodu identificirati sve vizitprovajdere i onda ćemo sa njima doći da predstavimo šta će ko i šta raditi. Otprilike se radi o fokusu prema lancima vrijednosti jagodičastog voća, ljekovitog bilja i šumskih plodova, na način da se uvezuju tržišno mali proizvođači koji žele da iz nekomercijalnog tipa proizvodnje za kućne potrebe pređu na   komercijalnu proizvodnju. Želimo da to preko udruženja ili zadruga plasiraju prema onima koji to mogu izvesti ili otkupiti, te da na taj način povećaju svoje prihode kako bi doprinijeli smanjenju siromaštva, a samim tim izašli iz grupe eventualno siromašnih.  Kada govorimo o vizitprovajderima mi očekujemo da će oni doći do  kraja februara 2016.godine i predstaviti svoj način rada, a mi ćemo identificirati svoje potrebe i mogućnosti kako bismo sa  implementacijom na terenu otpočeli nekad sredinom maja iduće godine“- istaknuo je direktor za koordinaciju poljoprivrednih projekata Halil Omanović.

Prema riječima premijera BPK Goražde Emira Okovića, Vlada će pružiti podršku ovom projektu.

„Obzirom da se radi o projektu koji je već duže vrijeme na čekanju,  drago nam je da su u ovoj godini krenule te aktivnosti i da će one biti intezivnije u narednim godinama. Projekat je projeciran na tri godine, i on je prije svega usmjeren  prema lokalnim zajendicama kao osnovnim inplementatorima,  a Kanton će biti tu potpora prije svega u finansijskom smislu . U  procesu  smo donošenja budžeta što nam daje za pravo da kao potrebu u budžetu rezervišemo određena sredstva za sufinansiranje projekata općina, a istovremeno projekata koji će uključiti ovo što radi IFAD i OdRaz“-kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Kako ističe načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, svi projekti će biti spremni do 28.12.2015.godine, a i sredstva za sufinansiranje predviđena u budžetu Općine Goražde.

„Fondacija za održivi razvoj OdRAZ-a će biti implementator kada je u pitanju infrastruktura, dok će se drugi projekti implementirati sa drugim organizacijama. Imamo u obavezi da sve projekte pripremimo do 28.12.2015.godine, sagledamo prioritete i vidimo kako sufinansirati. Danas smo dobili obećanja i od Vlade BPK Goražde i od predstavnika ministarstava da će i oni prema svojim mogućnostima sufinansirati. Osim toga, imamo i druge mogućnosti aplicirati na javne pozive federalnih ministarstava. Posebno nas interesuje infrastruktura, jer znamo da imamo mjesne zajednice koje nemaju ni metra asfalta, a na tim područjima imamo ljude koji  imaju poljoprivredna gazdinstva. U budžetu općine Goražde smo previdjeli 250.000 KM za sufinansiranje projekata  tako da očekujemo da će ove četiri lokalne zajednice  povući veći dio  finansijskih sredstava, a to je preko dva miliona konvertibilnih maraka“-riječi su načelnika općine Goražde Muhameda Ramovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.