• OBJAVLJENO: 21.12.2015.
Održana 10. redovna sjednica Skupštine BPK-a Goražde
Utvrđeni nacrti zakona u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja; Usvojen Akcioni plan u oblasti invalidnosti BPK-a Goražde

IMG_1112

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održala svoju 10. redovnu sjednicu.

Kod usvajanja dnevnog reda, Skupština je prihvatila prijedlog ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damira Žuge da se u dnevni red uvrsti Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju BPK-a.

Takođe je prihvaćeno da se prijedlozi Zakona o sudskim taksama i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama BPK-a Goražde razmatraju po skraćenom postupku.

Nakon sata rezervisanog za poslanička pitanja i inicijative, Skupština je razmatrala i usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama BPK-a Goražde.

U toku rasprave o ovom zakonu, Ustavna i zakonodavno-pravna komisija Skupštine i poslanik Neno Zuko (DF) predložili su po dva amandmana, od kojih je prihvaćen amandman Ustavne i zakonodavno-pravne komisije koji glasi: „u članu 3.  riječi „narednog“ brisati.“

Skupština je usvojila i Zakon o sudskim taksama BPK-a Goražde.

U okviru rasprave o ovom zakonu predložena su ukupno tri amandmana od kojih nijedan nije prihvaćen. Jedan od amandmana predložila je Ustavna i zakonodavno-pravna komisija, dok je druga dva amandmana predložio poslanik Neno Zuko (DF).

Skupština je utvrdila nacrte Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju BPK-a Goražde i uputila ih u proceduru javnih rasprava. Javne rasprave održat će se u sve tri općine BPK-a Goražde u roku od 90 dana.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o imovini BPK-a Goražde koji je upućen u proceduru javnih rasprava. Predviđeni rok za održavanje javnih rasprava o nacrtu ovog zakona je 60 dana.

U toku rasprave o pojedinostima Nacrta zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o imovini,  Ustavna i zakonodavno-pravna komisija ranije je dala svoja mišljenja koja će biti dostavljena Vladi BPK-a radi njihovog razmatranja prilikom izrade prijedloga ovih zakona.

Skupština je usvojila i Akcioni plan u oblasti invalidnosti BPK-a Goražde.

U okviru rasprave o ovom Akcionom planu Skupština je prihvatila prijedlog poslanice Alme Delizaimović (SDA) da se planirani period implementacije Akcionog plana 2015-2017. godina izmjeni, te da se Akcioni plan odnosi na period 2016-2018. godina.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.