• OBJAVLJENO: 22.12.2015.
Press konferencija premijera BPK Goražde Emira Okovića
Nevladine organizacije pozvane na potpisivanje sporazuma sa Vladom

Press-premijer

U današnjoj izjavi za medije premijer Bosansko-podrinjskog kantona Emir Oković pozvao je nevladine organizacije koje djeluju na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da pristupe potpisivanju sporazuma o saradnji s Vladom Kantona.

Potreba za potpisivanjem ovog sporazuma, prema njegovim riječima, proizašla je nakon sagledavanja analize stanja civilnog društva koja je pokazala da u tom segmentu  treba nešto popraviti, odnosno da civilno društvo treba da bude što je moguće više uključeno kako u procese kreiranja politika, tako i generalno, u povećanju zakonitosti i prihvatljivosti propisa.

„ Ovo je početak razvijanja takvog jednog oblika saradnje, gdje prije svega želimo sagledati koje su to zainteresirane nevladine organizacije i ja bi ih ovim putem pozvao da se u što većem broju priključe ovom sporazumu. Sljedeće aktivnosti koje proizilaze iz ovog sporazuma odnose se na stvaranje normativnog okvira određivanja organizacija koje su bitne s aspekta Kantona i istovremeno onih organizacija Kantona koje mogu ući u određene sisteme finansiranja. Ti sistemi su i dosad postojali i želimo zaista na jedan sveobuhvatniji, sistematičniji način pokušati urediti to pitanje, prevashodno sa zadatkom i ciljem da pokušamo povećati učešće nevladinih  organizacija u ukupnom javnom životu i da pobjegnemo u određenom smislu od čistog sufinansiranja i finansiranja aktivnosti gdje je većina udruženja, prije svega, okrenuta onim ciljnim aktivnostima zbog kojih su osnovani, a manje su u Bosansko-podrinjskom kantonu okrenuti onome što je suština civilnog društva“ –riječi su premijera.

Premijer BPK Emir Oković ocjenjuje da je ovo pravi momenat da se ima jedan zajednički stav kad se govori o ukupnoj situaciji civilnog društva ili udruženja građana i fondacija u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde budući da se na federalnom nivou vode aktivnosti oko donošenja novog Zakona o udruženjima.

Potpisivanjem sporazuma o saradnji dobiće se ukupna slika o nevladinim organizacijama koje djeluju na području Bosansko-podrinjskog kantona (prema Registru u Ministarstvu pravosuđa više ih je od 200) te će se moći jasnije odrediti one organizacije koje su od interesa za Kanton i koje su možda više kompatibilne sa onim što radi kanton i općine u njegovom sastavu, naglasio je premijer Emir Oković.

Podsjećamo, potpisivanje sporazuma o saradnji Vlade BPK Goražde i nevladinih organizacija zakazano je za 28.12.2015. godine (ponedjeljak) u 11,00 sati u sali Skupštine BPK-a Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.