• OBJAVLJENO: 23.12.2015.
Sastanak predstavnika Vlade BPK-a, Njemačke ambasade, Udruženja „Progres“ i Obrtničke komore BPK-a
Projekt „Pomoć za samopomoć“ realizovat će se i u 2016. godini

DSC01261

Predstavnici Udruženja za psiho-socijalnu podršku i bolju budućnost „Progres“ Sarajevo kao važnog partnera u realizaciji projekta „Pomoć za samopomoć“, koji je omogućen zahvaljujući njemačkoj Fondaciji „Wings of Hope,“ juče su posjetili Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Uz predstavnike Vlade BPK-a Goražde i Udruženja „Progres“, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade Njemačke u BiH, predstavnici Obrtničke komore BPK-a, kao i učesnici ovogodišnjeg projekta „Pomoć za samopomoć“ s prostora BPK-a Goražde.

Na sastanku je razgovarano o iskustvima u realizaciji projekta u 2015. godini, kao i planovima za narednu godinu.

Zajedničkom saradnjom sa lokalnim partnerima do sada je, putem ove Fondacije, omogućena praktična obuka i stručno osposobljavanje 361 lica u devet regija Bosne i Hercegovine, od čega 32 na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Cilj je da se ova uspješna saradnja nastavi i u narednoj godini, što će biti omogućeno potpisivanjem Memoranduma o zajedničkoj implementaciji projekta „Pomoć za samopomoć“ u 2016. godini.

DSC01254

Memorandumom su definisani ciljevi projekta, a to je uvođenje u praktičnu obuku, stručno osposobljavanje i zapošljavanje kod lokalnih poslodavaca osam mladih nezaposlenih osoba sa završenom srednjom stručnom školom, starosti od 18 – 35 godina.

U znak priznanja za učeće u ovogodišnjem projektu, učesnicima s područja BPK-a Goražde dodijeljeni su i certifikati. Interne certifikate uspješnim polaznicima praktične obuke svečano su uručili Susanne Mattis, ispred Odjela za privredu i privrednu saradnju Ambasade Njemačke, Ahmed Popović, predstavnik Obrtničke komore i Emir Sijerčić, sekretar Vlade BPK-a Goražde.

Osim pomoći u zapošljavanju mladih, kao jedan od najznačajnijih rezultata ovog projekta istaknuto je uspostavljanje Savjeta projekta kojeg čine predstavnici partnerskih institucija iz svih devet regija koji svojim angažmanom doprinose uspješnoj realizaciji ovog projekta.

Predviđena novčana pomoć Fondacije „Wings of Hope“ za realizaciju ovog projekta na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u 2016. godini iznosi 4.600 eura, dok će preostala novčana sredstva u iznosu od 9.600 KM izdvojiti Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Realizacija projekta planirana je u periodu od 01.05-31.10.2016. godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.