• OBJAVLJENO: 24.12.2015.
Radost za članove planinarskog kluba „ Goražde – Maglić“ i  sve poklonike planinarstva
PLANINARSKI DOM „ NEDIM PILAV JOGI“ NA RUDOJ GLAVI PRIKLJUČEN U SISTEM NAPAJANJA ELEKTRIČNOM ENERGIJOM

DSC_0481

Planinarski dom “Nedim Pilav Jogi“ izgrađen je prije šest godina i nosi ime bivšeg predsjednika Planinarskog kluba i inicijatora izgradnje ovog objekta.

Članice i članovi Planinarskog kluba „ Goražde – Maglić“ sa razumljivom radošću pozdravili su trenutak kada su na simboličan način, pritiskom na prekidač, Zajko Šovšić, predsjednik upravnog odbora Kluba, premijer BPK Goražde Emir Oković i Devla Pilav, kćerka rahmletli Nedima Pilava Jogija po kome dom nosi ime, označili da je ovaj dom koji spada u najljepše u regionu, priključen na elektro – mrežu.

Desilo se ovo na skromnoj svečanosti koja je održana u planinarskom domu uz prisustvo zvaničnika BPK Goražde, općina u njegovom sastavu, predstavnika Kantona Sarajevo i niza drugih institucija i privrednih društava.

Ovim povodom, za  podršku i pomoć goraždanskom planinarskom klubu, Zajko Šovšić uručio je priznanja vladama FBiH, goraždanskog i sarajevskog kantona, općinama Goražde, Pale u FBiH i Foča u FBiH, Elektroprivredi BiH, Fondaciji OdRaz i Muftijstvu goraždanskom.

DSC_482

Šovšić je govoreći o izgradnji doma i procesu njegovog priključenja u sistem napajanja električnom energijom govorio o institucijama koje su pružile pomoć u tom procesu, ali posebno o ogromnom entuzijazmu goraždanskih planinara.

O tome je u obraćanju govorio i Zijo Deljo, predsjednik Skupštine Planinarskog kluba „ Goražde – Maglić“ koji, kako je rekao Deljo, spada među najaktivnije i po rezultatima najuspješnije u BiH i regionu. Na svečanosti su simbolična priznanja za pomoć u organizaciji planinarskih takmičenja kojima je domaćin bio goraždanski planinarski klub uručena premijeru BPK Goražde Emiru Okoviću, ministru za  obrazovanje BPK Goražde Damiru Žugi i načelniku općine Goražde dr.sci Muhamedu Ramoviću.

Najviša nagrada PK Goražde – Maglić“ – Povelja sa zlatnom plaketom dodijeljena je ovom prilikom privrednom društvu „Okac“Goražde koje već godinama svestrano pomaže aktivnosti kluba.

Certifikat „ Učitelj planinarstva“ Aliji Lapu, članu PK „ Goražde – Maglić“ uručio je ovom prilikom Selver Ajrulahi, podpredsjednik kantonalnog Planinarskog saveza Sarajevo.

„Naš dom sada je, u pravom smislu te riječi, u funkciji. Ovo je poseban objekat jer je izgrađen na putu prema Grepku koji je tokom rata za opkoljeno Goražde predstavljao put života. Ovaj dom će u vremenu koje dolazi o tome svjedočiti – rekao je Zajko Šovšić, predsjednik UO Planinarskog kluba u Goraždu.

Ruda Glava

– Ovo su bile zajedničke aktivnosti Planinarskog kluba, Vlade BPK i Elektrodistribucije Sarajevo. Projekat je značajan i zbog toga što je struja stigla i do određenih povratničkih destinacija, ali i zbog same turističke ponude ovog dijela BiH. Najveći dio sredstava osigurala je Elektrodistribucija, odnosno Elektroprivreda BiH i na tome se zahvaljujemo i ovom preduzeću i Vladi FBiH –  ističe premijer BPK Goražde Emir Oković.

Prva faza priključka električne energije u objektu koju su finansirali Fondacija za održivi razvoj OdRaz i Općina Goražde koštala je više od 50 000 KM, no sa realizacijom druge faze od 250.000 KM konačno je priključena električna energija.

Boraveći na Rudoj Glavi, prije i tokom ove svečanosti, uvjerili smo u mnogostruke vrijednosti i značaj planinarskog doma i cjelokupnog kompleksa uz njega, koji pružaju brojne mogućnosti za aktivno bavljenje planinarstvom, ali supogodni i za rekereaciju i odmor. Kompleks nudi oko 100 kreveta u sobama sa centralnim grijanjem i toplom vodom, te kuhinju u kojoj gosti sami pripremaju hranu. Montiran je dječji ski lift u dužini od 120 metara.

Priključenjem doma u elektro – mrežu te su se mogućnosti dodatno uvećale.

S.K

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.