• OBJAVLJENO: 06.01.2016.
Ministar za finansije
Odluka o privremenom finansiranju donesena je kao mjera stabilnog i normalnog funkcionisanja BPK-a Goražde

Ministar za finansije

Na svojoj 11. redovnoj sjednici održanoj 30.12.2015. godine, Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila je Odluku o izmjenama i dopunama Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2015. godinu i Odluku o privremenom finansiranju Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 01.01-30.03.2016. godine.

Ministar za finansije Nudžeim Džihanić u današnjoj izjavi za medije pojasnio je razloge za donošenje odluke o privremenom finansiranju, iako je Nacrt budžeta BPK-a Goražde usvojen na vrijeme.

Istaknuto je da je Ministarstvo za finansije u zakonskim rokovima pripremilo Nacrt budžeta BPK-a Goražde za 2016. godinu i dobilo pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva za finansije na ovaj nacrt, te da su blagovremeno provedene javne rasprave o ovom nacrtu u sve tri općine BPK-a Goražde.

– Ministarstvo je ugradilo te primjedbe i Budžet je dobio nešto drugačiji izgled u odnosu na onaj iznos Budžeta za koji smo mi dobili mišljenje federalnog ministarstva. U Zakonu o budžetima je  tačno i precizno navedeno da se pored mišljenja na nacrt budžeta, mora tražiti i mišljenje na prijedlog budžeta, a s obzirom da nismo dobili to mišljenje od Federalnog ministarstva finansija to je bio jedan od osnovnih razloga što Budžet nismo stavljali na zadnju sjednicu Skupštine – kazao je ministar Džihanić.

Kao drugi razlog za neusvajanje Budžeta BPK-a Goražde za 2016. godinu navedeno je imenovanje tri nova ministara u Vladi BPK-a Goražde te potreba da i oni učestvuju u planiranju Budžeta.

S obzirom da je u vezi s odlukom o imenovanju novih ministara u Skupštini BPK-a Goražde pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa, istaknuto je da je potrebno sačekati presudu Ustavnog suda o ovom pitanju.

– Želimo da i ovi ministri iskažu svoje zahtjeve, da pogledaju Budžet i da kažu šta će raditi u ovoj godini, kako bismo to mogli ugraditi u Budžet i ispoštovati njihove zahtjeve – kazao je resorni ministar.

On je istakao da je Budžet za narednu godinu s prvobitno planiraninog iznosa od 38.957.226 KM, nakon javnih rasprava promijenjen na iznos od 42.267.490 KM, kao i da će i ovaj iznos do konačnog usvajanja Budžeta doživjeti određene izmjene.

– Do usvajanja Budžeta ide odluka o privremenom finansiranju kao mjera normalnog i stabilnog funkcionisanja kompletnog sistema BPK-a što se tiče svih plaćanja i kako bismo otvorili mogućnost da možemo izmirivati obaveze koje su u nadležnosti kantona i koje su propisane Ustavom – kazao je ministar.

Kad je riječ o grant sredstvima u Budžetu BPK-a za 2015. godinu, ona su, nakon rebalansa Budžeta Federacije BiH, ostvarena u iznosu od 5 miliona KM.

– Doznaka tih sredstava je došla do 31.12. i mogu slobodno reći da smo mi ovu finansijsku godinu iznijeli sasvim dobro u odnosu na situaciju i prijašnji period kada je grant dolazio redovnije, ali smo opet uspjeli izmiriti sve obaveze koje su u nadležnosti kantona – zaključio je ministar.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.