• OBJAVLJENO: 20.01.2016.
Sastanak premijera BPK-a i ministra za obrazovanje sa direktoricom Regionalnog centra za okoliš u BiH
Razgovarano o Projektu predstavljanja UN-ovih ciljeva za održivi razvoj

100_8393

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga danas se susreo sa direktoricom Regionalnog centra za okoliš u BiH Lejlom Šuman.

Sastanku je prisustvovao i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković, a razgovarano je o projektu koji nosi naziv „U susret novom milenijumu: Predstavljanje UN-ovih ciljeva za održivi razvoj u školama u Jugoistočnoj Evropi.“

Fokus projekta je na srednjim školama s ciljem upoznavanja nastavnika i učenika sa inovativnim alatima za učenje i poboljšanje kapaciteta za razumijevanje UN-ovih Ciljeva za održivi razvoj, koji, između ostalog, obuhvataju borbu protiv siromaštva, smanjenje nejednakosti između bogatih i siromašnih država, zaštitu okoliša te druge ciljeve usmjerene na poboljšanje kvaliteta života ljudi.

Osim BiH, u realizaciju ovog projekta uključene su i Crna Gora, Makedonija, Srbija i Kosovo. U Federaciji BiH projekt će se realizovati na prostoru Sarajevskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Posredstvom Regionalnog centra za okoliš na području Bosansko-podrinjskog kantona ranije su realizovana dva projekta u kojima su učestvovale osnovne škole „Ustikolina“ i „Husein ef. Đozo.“

Premijer Emir Oković ukazao je na značaj Regionalnog centra za okoliš i njegov rad, te upoznao  direktoricu Centra  sa drugim projektima od značaja za Bosansko-podrinjski kanton, a koji bi se mogli realizovati kroz zajedničku saradnju u narednom periodu.

Direktorici Šuman iskazana je zahvalnost na dosadašnjoj saradnji, te je data puna podrška realizaciji pomenutog projekta, čije smjernice i realizacija su načelno dogovorene na današnjem sastanku.

Regionalni centar za okoliš u BiH je međunarodna organizacija sa diplomatskim statusom čija misija je da pomaže u rješavanju problema u podoblasti okoliša u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kroz promociju saradnje između vladinog i nevladinog sektora, te drugih zainteresovanih aktera u oblasti okoliša i realizaciju projekata iz ove oblasti.

Projekt predstavljanja UN-ovih razvojnih ciljeva realizuje se u okviru Regionalnog programa obrazovanja za održivi razvoj čiji je cilj podrška obrazovnim reformama u BiH.

100_8391

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.