• OBJAVLJENO: 21.01.2016.
Sastanak predsjedavajuće Skupštine BPK-a Goražde i političkog savjetnika u Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH
Izražena opredijeljenost BPK-a Goražde ka evropskom putu

IMG_1634

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća i Slavomir Goga, politički savjetnik u Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, na sastanku koji je danas održan u Goraždu, razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosansko-podrinjskom kantonu i Reformskoj agendi za BiH, odnosno o tome da li postoje kantonalni akcioni planovi za njeno provođenje, od čijeg napretka zavisi podnošenje aplikacije naše države za članstvo u Evropskoj uniji.

Ocjenjući 2015. godinu radnom, kao i sa većim procentom realizacije programa rada u odnosu na 2014.godinu, predsjedavajuća Skupštine Aida Obuća naglasila je da će fokus rada Skupštine BPK-a u 2016.godini biti na aktivnostima vezanim za učlanjenje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ona je ukazala i na potrebu veće koordinacije među kantonima i entitetima u implementaciji Reformske agende i usklađivanja propisa BiH sa propisima Evropske unije.

Predsjedavajuća Skupštine Aida Obuća takođe je najavila i izmjene Poslovnika o radu Skupštine, odnosno formiranje stalnih radnih tijela koji će se baviti pitanjima borbe protiv korupcije i učlanjenja u EU.

Među bitnim, ona je izdvojila i donošenje Prostornog plana BPK-a koji bi sa nekoliko bitnih izmjena infrastrukturnih projekata trebao biti usvojen u prvom kvartalu ove godine, te Zakona o principima lokalne samouprave, čije bi usvajanje trebalo uslijediti nakon donošenja federalnog zakona.

Na današnjem sastanku predsjedavajuće Skupštine BPK-a Goražde i političkog savjetnika u Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, između ostalih, razmijenjena su i mišljenja o Zakonu o državnoj službi FBiH, Zakonu o pripadnosti javnih prihoda i Zakonu o šumama.

IMG_1636

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.