• OBJAVLJENO: 27.01.2016.
Sportski savez BiH proglasio najsupješnije bh sportiste
Larisa Cerić i Amel Tuka najbolji sportisti BiH 2015.godine

IMG_5522

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka i džudistkinja Larisa Cerić proglašeni su za najbolje sportiste 2015. godine  na 71. izboru najboljih sportista i sportskih ekipa BiH u protekloj godini koje je u organizaciji Sportskog saveza Bosne i Hercegovine održano sinoć u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Tuka, koji je uspješnu godinu zaokružio bronzanom medaljom na svjetskom prvenstvu u Pekingu, prvi put je proglašen najboljim sportistom u muškoj konkurenciji, nakon što je ulazio u konkurenciju pet najboljih u 2013., te u konkurenciju najboljih pet sportista 2014. godine.

Cerić je proglašena najboljom sportistkinjom nakon što je u 2015. godini nizala uspjehe koji su zaključeni srebrnom medaljom na klupskom prvenstvu Evrope. Trofejna džudistkinja prethodno je bila najbolja sportistkinja BiH 2009., 2010., 2012., 2013. i 2014. godine.

Titule najboljih sportista juniora ponijeli su  Aleksandra Samardžić, osvajačica zlatne medalje s balkanskog prvenstva u Bugarskoj, bronzane s evropskog U-21 prvenstva u Austriji, te srebrene s evropskog U-23 prvenstva u Slovačkoj i Džanan Musa, član Euroligaša Cedevite i  kadetske selekcije BiH koja je osvojila zlatne medalje na evropskom U-16 prvenstvu i olimpijadi mladih u Gruziji.

IMG_5494

U konkurenciji paraolimpijskih sportova, najboljim sportistom u prošloj godini proglašen je odbojkaš Adnan Manko, višestuki paraolimpijski, evropski i svjetski prvak s reprezentcijom BiH, koja je u oktobru 2015. godine deveti put osvojila titulu prvaka Evrope, a sinoć je proglašena najboljom paraolimpijskom ekipom.

Za najuspješnijeg trenera je proglašen trener kadetske košarkaške reprezentacije BiH Josip Pandža, dok je kadetska reprezentacija BiH proglašena najuspješnijom državnom selekcijom.

Najbolji klub u ženskoj konkurenciji je Stonoteniski klub ‘’Spin 2012’’ iz Sarajeva, osvajač prvenstva i Kupa BiH u sezoni 2014/15, dok je u muškoj konkurenciji najbolji Stonoteniski klub ‘’Mostar’’, osvajač prvenstva i Kupa BiH.

Golman nogometne reprezentacije BiH Asmir Begović primio je nagradu za ambasadora bh. sporta, dok su nagradu “Mirza Delibašić” primili džudista Mitar Mrdić i kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić.

IMG_3760

Selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Mirza Hrustemović izabran je za najboljeg trenera u paraolimpijskim sportovima, a najuspješniji klub u toj kategoriji je Sportsko društvo invalida ‘’SPID’’ iz Sarajeva, prvak BiH iz prošle sezone.

Nagrade za životno djelo uručene su Denijalu Piriću i Nuki Greboviću, a nagrada za ‘’Fair Play’’ pripala je nogometašu Željezničara Dženisu Beganoviću.

Mladim sportskim nadama BiH( Adna Borić, Mediha Salkić, Anđela Samardžić, Irijan Durmo, Filip Kulaš, Anel Čirkinagić, Ema Brkanić, Sara Hamzakadić) uručena su priznanja zbog uspjeha koje su postigli 2015. godine.

Osim toga, najboljim sportistima Specijalne olimpijade BiH uručena su priznanja zbog uspjeha koje su postigli na Specijalnoj olimpijadi u Los Angelesu održanoj prošle godine, a uručena su i specijalna priznanja za doprinos u razvoju i unapređenju sporta u BiH i za ostvaren vrhunski rezultat u prošloj godini.

Među dobitnicima priznanja za doprinos i popularizaciju bh sporta su i goraždansko Udruženje pedagoga sporta i karatista Armin Topalović.

IMG_5548

Udruženje pedagoga sporta Goražde, koji broji oko 30 profesora i magistara sporta, ovu nagradu je dobilo za veoma uspješne aktivnosti u 2015.godini, među kojima su organizacije škole skijanja i plivanja, univerzalne škola sporta, atletskog mitinga, sportskih natjecanja učenika u znak sjećanja na SIGO igre, Ljetnih igara na žanju te edukacija nastavnika sporta i drugih prosvjetnih radnika na prostoru BPK Goražde.

Najuspješniji student sportista je Armin Gredić, osvajač zlatne medalje na evropskom univerzitetskom prvenstvu u taekwondou održanom u Opatiji, dok je najbolja studentica sportistkinja Amina Adilović, osvajačica zlatne i bronzane medalje na evropskom univerzitetskom prvenstvu u karateu, održanom na Žabljaku.

Najuspješnija studentska ekipa je ženska univerzitetska karate reprezentacija Bosne i Hercegovine.

IMG_3704

Ceremoniji proglašenja najboljih sportista 2015.godine koja je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i supokroviteljstvom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, između ostalih, prisustvovali su i predsjedavajuća Skupštine i premijer BPK Aida Obuća i Emir Oković, te ministri Damir Žuga i Nijaz Musić.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.