• OBJAVLJENO: 17.02.2016.
Kantonalni premijeri i ministri u Vladi FBiH

Vlada FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, sa saradnicima, održao je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sastanak s premijerima i ministrima u kantonalnim vladama. Glavna tema bile su pripreme za pregovaranje za zaključivanje granskih kolektivnih ugovora na način da budu harmonizirani na nivou Federacije BiH, uz uvažavanje svih specifičnosti kantona.

Sastanku su prisustvovali federalna ministrica finansija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Nakon što je iznio i obrazložio najvažnije značajke reformskih procesa u oblasti radno-pravnog zakonodavstva koji su donijeli znatno kvalitetniji okvir za nastavak provođenja zadataka iz Reformske agende, federalni premijer detaljno je upoznao predstavnike kantona sa novim Kolektivnim ugovorom koji je nedavno potpisan.

Sljedeći korak, koji bi trebalo da donese najvažnije rezultate, je pregovaranje i usklađivanje kolektivnih granskih ugovora, koji bi trebali zaštititi Federaciju i kantone, kako bi bili zaustavljeni započeti sudski procesi pokrenuti po osnovu odredbi dosadašnjeg kolektivnog ugovora.

Prisustvo predstavnika svih deset kantona i njihovo aktivno učešće u radu današnjeg skupa, najbolje je potvrdilo neophodnost i opravdanost ovakvog sastanka. Gotovo je jednoglasno izražena podrška Vladi FBiH u koordiniranju procesa pregovaranja za zaključenje granskih kolektivnih ugovora, kako bi se zaštitili budžeti, penzioneri i socijalno ugrožene kategorije od sve većeg broja tužbi državnih službenika zbog štetno zaključenih kolektivnih ugovora iz prethodnog perioda.

www.fbihvlada.gov.ba

premijer

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.