• OBJAVLJENO: 19.02.2016.
Federalni zavod zapošljavanja objavio javne pozive za poslodavce i nezaposlene osobe
Poziv poslodavcima i nezaposlenim osobama s prostora našeg kantona da uzmu aktivno učešće

IMG_2257

U sklopu provođenja aktivne politike zapošljavanja, Federalni zavod zapošljavanja objavio je javne pozive za učešće u programima zapošljavanja koji su namijenjeni poslodavcima i nezaposlenim osobama. Tim povodom, danas je Služba za zapošljavanje upriličila press konferenciju na kojoj su predstavljeni ti programi, a ujedno bila je ovo prilika da se pozovu nezaposlene osobe i poslodavci da uzmu aktivno učešće u njihovoj realizaciji.

Riječ je o tri programa aktivne politike zapošljavanja Federalnog zavoda zapošljavanja.  Objavljeni su javni pozivi sa podnošenje zahtjeva za subvenciju za zapošljavanje mladih nezaposlenih osoba bez radnog iskustva i subvenciju za samozapošljavanje, za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2016 i javni poziv za učešće u realizaciji Programa pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje 2016 -obukom do zaposlenja. Ukupna vrijednost projekata za BPK Goražde je 914.000 KM.

Kada je riječ o javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za subvenciju za zapošljavanje mladih nezaposlenih osoba bez radnog iskustva ili zahtjeva za subvenciju za samozapošljavanje, pravo na subvenciju imaju poslodavci iz privatnog sektora koji obavljaju djelatnost koja nije iz oblasti trgovine, ugostiteljstva ili priređivanja igara na sreću. Ciljna grupa su nezaposlene osobe starosne dobi od 18 do 30 godina koje su bez radnog iskustva, a nalaze se na evidenciji nezaposlenih 30 dana prije podnošenja prijave poslodavca. Subvencioniranje traje 12 mjeseci, nakon čega je poslodavac obavezan još 12 mjeseci zadržati tu osobu u radnom odnosu. Kada je u pitanju samozapošljavanje, pravo učešća imaju nezaposlene osobe starosne dobi od 18 godina koje su takođe na evidenciji nezaposlenih 30 dana prije podnošenja prijave. Subvencija  traje 12 mjeseci,  ali su obavezni još 12 mjeseci da se bave tom djelatnošću.

Program sufinansiranja zapošljavanja u 2016.godini ima tri mjere. To je „Prilika za sve“, „Vaučer za posao“ i „Sezonsko zapošljavanje“. Po ovom Programu mogu da učestvuju poslodavci  koji su registrovani u FBiH, izuzev organa državne uprave. Kada je riječ o prvoj mjeri mogu da učestvuju nezaposlene osobe bez obzira na starosnu strukturu, stepen obrazovanja a period sufinansiranja traje šest mjeseci. Pravo na „Vaučer za posao“ imaju nezaposlene osobe bez obzira na radno iskustvo i stepen obrazovanja. Po ovoj mjeri subvencija traje šest mjeseci. Na javni poziv za sezonsko zapošljavanje mogu učestvovoati sve nezaposlene osobe. Ugovor se može jednokratno zaključiti od jednog do šest mjeseci.

Cilj Programa pripreme za stručno osposobljavanje i usavršavanje je priprema za zapošljavanje. Namijenjen je osobama koje se nalaze na evidenciji, a imaju potrebu za dodatnim znanjem i vještinama.

„Nama je izuzetno drago da su ove godine programi krenuli jako rano. Mi smo već imali implementaciju jednog našeg programa, a inače ovu godinu smo proglasili godinom mladih. Drago nam je da je Vlada FBiH dala prednost mladim osobama koje se nalaze na evidenciji Službe, tako da očekujemo da poslodavci apliciraju, a isto tako da se nezaposlene osobe angažiraju kada se tiče programa samozapošljavanja i traženja posla kod poslodavaca koji će sigurno aplicirati kroz ove programe“- istaknula je direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde Nafija Hodo.

IMG_2255

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.