• OBJAVLJENO: 19.02.2016.
Premijer i ministar za urbanizam
Kvalitetnijim zakonom do uređenije stambene oblasti

IMG_2243

Programom rada Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2016.godinu predviđeno je donošenje Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i o upravljanju zgradama.

S ciljem donošenja što kvalitetnijih zakonskih rješenja koji regulišu ovu oblast, premijer BPK Goražde Emir Oković i ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Slobodan Janković sa saradnicima sastali su se danas sa predstavnicima općina i direktorima javnih komunalnih preduzeća u sastavu Kantona, te predstavnicima „Goraždestana“ i kantonalnog pravobranilaštva.

– Neophodnost donošenja zakona koji će regulisati pitanje stanovanja u objektima kolektivnog stanovanja veća je stupanjem na snagu Zakona o stvarnim pravima koji uvodi određene nove standarde u ovoj oblasti koju treba urediti-  kazao je premijer Oković.

U zavisnosti od dinamike pojedinih aktivnosti, radna verzija nacrta samog zakona trebala bi biti donesena u prvom ili u drugom kvartalu ove godine.

Premijer ističe  da će se zbog njegove specifičnosti morati provesti obimne javne rasprave.

– Znamo koliki je broj etažnih vlasnika, kućnih savjeta i mislim da svi oni mogu dati svoj doprinos i iznijeti probleme s kojima se suočavaju i da probamo kroz jedan zakonski okvir uvesti što je moguće veće standarde u ovoj oblasti. Vjerujemo da u implementaciji ne možemo primijeniti sve savremene standarde, ali možemo donijeti zakon kao neko prelazno rješenje. Moramo biti svjesni da će u procesu približavanja Evropskoj uniji svi ti standardi  morati biti uvršteni. Sigurno je da će oni u određenom obimu i pogoditi određene etažne vlasnike, pojedine građane, ali generalno mislim da svi možemo profitirati iz ovoga jer opredijeljenje je  da imamo jedno ugodno okruženje za život u svim općinama Bosansko-podrinjskog kantona-kazao je on.

Današnji sastanak na kojem su se čuli konkretni prijedlozi i sugestije s ciljem poboljšanja rada upravitelja, te iskazana potreba za većim uključivanjem kućnih savjeta  u cjelokupnu problematiku, posebno kod izmirenja dugovanja, uvod je u niz rasprava koje bi trebale rezultirati što kvalitenijim zakonskim rješenjima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.