• OBJAVLJENO: 29.02.2016.
Sastanak ministra za privredu, predstavnika Udruženja taksista i predstavnika javnog prijevoza putnika
Ponovo istaknut problem nelegalnog prijevoza putnika na području BPK Goražde

IMG_2405

U Ministarstvu za privredu danas je održan sastanak na kojem je razgovarano o problemu nelegalnog prijevoza putnika na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Uz predstavnike resornog ministarstva na čelu s ministrom Esedom Radeljašem, predstavnike Udruženja taksista BPK-a Goražde i predstavnike registrovanih prijevoznika putnika, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, te Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kako bi se ponovo ukazalo na ovaj problem i potrebu njegovog rješavanja.

Istaknuto je da problem nelegalnog prijevoza u ovom kantonu postoji već duži niz godina i da se u proteklom periodu, najviše zbog zakonskih ograničenja, on nije mogao riješiti na zadovoljavajući način.

Naglašeno je, takođe, da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u skladu sa svojim ovlaštenjima i u prethodnom periodu poduzimala sve mjere na sprečavanju nelegalnog prijevoza putnika, ali da pomenuti problem nikada nije mogao biti riješen u potpunosti upravo zbog manjkavosti važećih zakona u ovoj oblasti.

IMG_2408

Predstavnici taksi i javnog prijevoza putnika i danas su iznijeli najveće probleme sa kojima se suočavaju, te su zatražili podršku resornog ministarstva s ciljem konačnog rješavanja ove problematike.

Na sastanku je izneseno nekoliko prijedloga koji bi mogli doprinjeti sprečavanju nelegalnog prijevoza putnika i koji bi se realizovali u zajedničkoj saradnji nadležnih kantonalnih i općinskih službi.

Ipak, mišljenje prisutnih je da bi odgovarajuće izmjene i dopune zakonskih propisa iz ove oblasti  imale najviše efekta kad je u pitanju sprečavanje nezakonitog javnog prijevoza putnika.

Na prijedlog resornog ministra danas je formirana petočlana komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva, predstavnika taksista i registrovanih prijevoznika putnika, te predstavnika MUP-a i kantonalne Direkcije za ceste  koja bi trebala ponuditi konkretne prijedloge za rješavanje pomenutog pitanja.

Cilj je da se ponuđeni prijedlozi razmotre na novom zajedničkom sastanku, te budu osnov za poduzimanje daljnjih mjera koje će dovesti do rješavanja ovog dugogodišnjeg problema, istaknuto je.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.