• OBJAVLJENO: 16.03.2016.
Projekat „Memorijalna šuma Srebrenica 8372...“
Zasađeno prvih stotinu od 8372 sadnice u znak sjećanja na žrtve Srebrenice

039

Danas je na lokalitetu Posestre, općina  Goražde zasađeno prvih stotinu sadnica u okviru Projekta „Memorijalna šuma Srebrenica 8372…“

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Vijeća ministara, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH, Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i drugih kantona u FBiH, predstavnici Općine Srebrenica, predstavnici sarajevskih općina Stari Grad, Novi Grad, Centar i Ilidža, žene Srebrenice, te predstavnici Muftijstva goraždanskog i Islamske zajednice u BiH predvođeni reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem.

Projekat izgradnje ovog memorijalnog kompleksa iniciralo je Muftijstvo goraždansko u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, a njegovu realizaciju podržali su Vlada Bosansko-podirnjskog kantona Goražde, Općina Goražde i Fond za zaštitu okoliša FBiH. Idejno rješenje memorijalnog kompleksa uradilo je JP „Bosansko-podrinjske šume“ koje je ujedno i glavni nosilac stručnih aktivnosti na ovom projektu.

Prije same sadnje i zvaničnog otvorenja Kapije memorijalnog kompleksa na Posestri, u prostorijama Islamskog  kulturnog centra u Goraždu održana je prezentacija projekta.

IMG_2803

Direktor JP „Bosansko-podrinjske šume“ Kenan Kanlić istakao je da su na lokalitetu izgradnje memorijalne kompleksa obavljene sve neophodne pripreme za sadnju prvih 700 sadnica u okviru proljetne sadnje.

U svom obraćanju, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je da borba za istinu mora biti svakodnevna i da je ovo još jedna tačka sa koje se u svijet šalje istina o onome što se dogodilo.

IMG_7947

U ime Muftijstva goraždanskog zvanicama se obratio muftija goraždanski Remzija ef. Pitić koji je kazao da ovaj projekat nije sam sebi cilj, već da je njegova svrha da sve ljude pokrene prema nekom dobru.

Prisutnima se danas obratio i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković.

033

– Izgradnjom ovog memorijala mi širimo znanje na buduće generacije i podsjećamo na ono što nam se desilo. Da se nikome i nikada ne ponovi i ne desi, a ako na ovaj način možemo dati naš doprinos da svako odradi svoju misiju i posadi jedno drvo, mi ćemo biti zadovoljni – istakao je on.

Sadnji memorijalne šume prisustvovao je i načelnik Općine Srebrenica.

– Ovo je možda jedini garant da se genocid u Srebrenici neće zaboraviti. To je ono živo sjećanje, do sada se radilo dosta objekata, kamen pa se nešto na njemu napiše, kaže ko je kome šta, a onda dođu neke sile, pa sve poruše. Svjedoci smo da mi u Podrinju nemamo mezarja jer su ona uništena, ali ovaj oblik projekta je sam po sebi jedinstven, posebno što se dešava u herojskom Goraždu, koje je zamalo platilo istu cjenu i doživjelo sudbinu Srebrenice – istako je on.

Predstavnice žena Srebenice učestovale su u sadnji prvih stotinu sadnica.

021

– Nama majkama ovo puno znači iz razloga što je Srebrenica doživjela genocid, a zahvaljujući velikim herojima ovdje u Goraždu, oni su ostali i opstali na svome. Sjetili su se nas, ali mislim da Drina veže Srebrenicu i Goražde – kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa.“

Aktivnosti na realizaciji ovog projekta, koji je osmišljen tako da svaku od 8372 sadnice kupi i zasadi po jedan čovjek, započete su još prošle godine kada je na lokalitetu memorijalnog kompleksa simbolično zasađeno pet sadnica Pančićeve omorike.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.