• OBJAVLJENO: 31.03.2016.
Uspostava institucionalne mreže podrške preživjelim žrtvama/ svjedocima ratnog nasilja
Potpisan Protokol o institucionalnoj saradnji na pružanju pomoći žrtvama /svjedocima ratnog nasilja

 

slike 046

U Goraždu je danas potpisan Protkol o saradnji nadležnih ministarstava, općina, pravosudnih institucija, ustanova i nevladinih organizacija u pružanju podrške preživjelima i preživjelim/svjedocima u slučajevima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela, čime je zvanično uspostavljena institucionalna mreža za pružanje ove podrške na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Potreba uspostavljanja institucionalnih mreža za podršku preživjelim žrtvama, odnosno svjedocima ratnih zločina prepoznata je kroz provođenje dugogodišnjih programa psihosocijalne podrške ovoj populaciji u Bosni i Hercegovini i jedna je od strateških mjera definisanih Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina na državnom nivou.

Osnovni cilj projekta je da se pitanje podrške riješi sistemski i da svaka preživjela žrtva, odnosno svjedok znaju gdje, kada, kome i na koji način se mogu obratiti za pomoć.

Aktivnosti na uspostavi institucionalne mreže u Bosnansko-podrinjskom kantonu Goražde započete su u aprilu 2015. godine.

– Rezultati se ogledaju u današnjem potpisivanju protokola o međusobnoj saradnji svih aktera na području ovog kantona, a s ciljem da raspoloživi resursi svih institucija i nevladinih organizacija budu dostupni žrtvama, odnosno preživjelima ratnog zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela. Ja hoću da vjerujem da će ovaj protokol aktere bolje povezati, da će bolje razumjeti jedni druge, svoje nadležnosti i da će krajnji korisnik imati efekta od cjelokupnog procesa – kazala je Sabiha Husić, direktorica i psihoterapeutkinja nevladine organizacije „Medica“ Zenica, koja je istakla da je kao naredna faza u realizaciji ovog projekta planirana edukacija profesionalnih lica koji će biti angažovani u ovom procesu.

slike 038

Podršku u uspostavi institucionalne saradnje pružili su i predstavnici Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice.

– Sam čin današnjeg potpisivanja predstavlja izraz spremnosti i volje svih državnih institucija odnosno supotpisnika iz kantona i nevladinog sketora da se zajednički, sistemski pruži adekvatna podrška i pomoć preživjelim svjedocima i žrtvama – istakao je Muhamed Hadžić stručni savjetnik u resornom ministarstvu.

Protokol o saradnji potpisali su predstavnici nadležnih kantonalnih ministarstava, općina Goražde, Foča i Pale u FBiH, predstavnici pravosudnih institucija, institucija zdravstvene i socijalne zaštite te udruženja koja se bave pružanjem podrške žrtvama nasilja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Institucionalne mreže podrške bit će uspostavljene na prostoru cijele BiH, a glavni nosioci aktivnosti na ovom projektu su nevladine organizacije „Medica“ Zenica, „Vive žene“ Tuzla, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i ACED Banja Luka.

Uspostava institucionalne saradnje omogućena je u okviru projekta koji nosi naziv „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/ žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Evropska unija.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.