• OBJAVLJENO: 22.04.2016.
Ministarstvo za privredu, Ambasada Austrije u BiH i Privredna komora BPK-a
Organizovan susret privrednika iz Austrije i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

 

5

U organizaciji Ministarstva za privredu i Privredne komore Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je u Goraždu upriličen susret privrednika iz Austrije i Bosansko-podrinjskog kantona.

Susret je omogućen je posredstvom Ambasade Republike Austrije u BiH, a organizovan je u sklopu studijske posjete predstavnika nekoliko austrijskih firmi Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom u novootvorenom Biznis centru u Goraždu održan je Okrugli sto na kojem su predstavljeni privredni potencijali Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

– Izuzetno sam zadovoljan i počastvovan današnjom posjetom delegacije privrednika posredovanom od austrijske ambasade. Moram istaknuti da su rezultati razgovora na današnjem sastanku na zavidnom nivou, a to je pokazao nastavak razgovora nakon oficijelnog dijela Okruglog stola. Uspostavljeni su direktni kontakti za koje već postoje naznake da će biti i konkretizirani. U tom smislu, danas smo izvršili prezentaciju privrednih potencijala, kako onih koji su u funkciji, tako i onih koji su neiskorišteni, a za koje postoji naše interesovanje i opravdanost za ulaganje. Očekujemo da će se u narednom periodu nastaviti razgovori po pitanju investicija i uspješnom okončanju te priče – kazao je ministar za privredu Meho Mašala.

Trgovinski savjetnik u ambasadi Austrije Sigmund Nemeti takođe je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom.

2

– Cilj naših preduzeća je da se upoznaju sa privrednim potencijalima ovog regiona i ostvare kontakte. Naše firme su iz različitih oblasti – tu su firme iz oblasti osiguranja, transporta, IT tehnologija, auto industrije. Trenutno se vode razgovori sa potencijalnim partnerima iz Goražda i mi se nadamo da će doći do nekih interesantnih i konkretnih projekata – kazao je on.

Uzimajući u obzir postojeći privredni razvoj, istaknuto je da postoji interes za ulaganje u različite privredne sektore na području Bosansko-podirnjskog kantona Goražde.

– Mi u Goraždu vidimo najveći potencijal u metalnoj industriji i u izradi plastike, ali može se reći da je Austrija kao najveći strani investitor u BiH investirala u razne oblasti i mnoga polja. Zbog toga se može reći da je za austrijsku privredu interesantna svaka oblast – naglasio je trgovinski savjetnik pri austrijskoj ambasadi.

Danas je ukazano i na konkretne oblasti u kojima već postoji ili bi se mogla ostvariti privredna saradnja.

–  Kompanije koje su  danas bile prisutne na izvjestan način već posluju sa nekim kompanijama sa ovog područja. Govorimo o industijskoj zoni „Bekto-Precisa“ i industrijskoj zoni „Vitkovići“, konkretno kompanija „Prevent“ u smislu dobaljača u domenu sirovina. Postoji interes i u poljoprivredi. Danas su obavljeni konkretni razgovori po pitanju razvoja jedne male industirjske zone u Prači, kada govorimo o preradi krompira i proizvodnji čipsa, te ostalih prerađevina u tom domenu. Sasvim sigurno da će biti nekih konkretnih rezultata – poručio je resorni ministar.

Nakon ovog sastanka, organizovana je i posjeta austrijskh privrednika i predstavnika ambasade Austrije firmi „Bekto Precisa.“

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.