• OBJAVLJENO: 09.05.2016.
U Goraždu svečano obilježen 9.maj-Dan borbe protiv fašizma, Dan Zlatnih ljiljana, Dan logoraša i Dan Evrope
“Dužni smo da njegujemo ovu tradiciju i pamtimo borbu naših branilaca i heroja”

Slike 11 024

U sklopu manifestacije „Dani otpora“ u Goraždu je danas  prigodnim sadržajima obilježen 9.maj – Dan pobjede nad fažizmom, Dan „Zlatnih ljiljana“ i logoraša BiH, kao i Dan Evrope.

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje „Goražde- grad heroj svojim braniocima“, učenjem Fatihe i minutom šutnje, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko- podrinjskog kantona, boračkih udruženja i Udruženja antifašista i boraca NOR-a  izrazili  su počast šehidima i poginulim borcima, civilnim žrtvama rata i ubijenim logorašima.

Čestitke u ime Vlade i Skupštine BPK Goražde, borcima NOR-a i članovima Udruženja antifašista, te borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama šehida iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., kao i svim građanima BPK-a Goražde, uputio je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Damir Žuga.

On je u svom obraćanju istakao da nas deveti maj podsjeća ne samo na zla koja je fašizam nanio čovječanstvu prije više od sedam decenija, već nažalost, na novije događaje s kraja prošlog vijeka koji su bili rukovođeni istim principima mržnje i netolerancije.

Slike 11 028

“Danas obilježavamo i Dan zlatnih ljiljana. Najhrabriji sinovi ove zemlje, skupa sa ostalim patriotama i borcima suprostavili su se, baš kao i partizani u II svjetskom ratu pomahnitalom fašizmu  i pobijedili zlo i ludilo koje je prijetilo da nas sve uništi.

Danas se trebamo sjećati svih. Mi smo dužni da njegujemo ovu tradiciju i pamtimo herojsku narodnooslobodilačku borbu naših naroda, borbu naših branilaca i heroja.

Umjesto mržnje i netolerancije prema drugima i različitim od nas, njegujmo ljubav i uzajamno poštovanje! Učimo našu djecu toleranciji i razumijevanju! I prenosimo im pouke i poruke iz naše prošlosti, nesretne i tragične, kako bi učili iz nje i kako bi njihova budućnost bila ljepša i svjetlija od naše”-istakao je između ostalog ministar Žuga.

Slike 11 039

Obilježavanje 9-maja svojim nastupom uljepšali su mališani iz dječijih vrtića “SOS Kinderdorf” i “Sunce, kao i učenici OŠ “Husein ef. Đozo” iz Goražda.

Nakon završetka kulturno- umjetničkog programa, ista delegacija položila je cvijeće na šehidsko mezarje i pratizansko groblje u Kolijevkama.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.