• OBJAVLJENO: 10.05.2016.
Sve spremno za održavanje javne manifestacije „98 godina fudbala u Goraždu“
Na današnjoj press konferenciji istaknuli organizatori ove manifestacije

Press fudbal 004

U organizaciji Udruženja za očuvanje prirodne i civilizacijske baštine „Sinan Paša Sijerčić“  i Fudbalskog kluba „Goražde“, sutra će biti upriličena javna manifestacija povodom obilježavanja 98 godina postojanja fudbala kao prvog organizovanog sporta u Goraždu. Podršku organizaciji pružilo je Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a tim povodom danas je u Maloj sali Centra za kulturu upriličena press konferencija na kojoj je istaknuto da je sve spremno za održavanje ove manifestacije.

Prema podacima, fudbalski klub kao sportski organizovan klub na ovim prostorima postoji od 1918.godine, a sutrašnja manifestacija ima za cilj sjećanje na sve one koji su dali doprinos njegovom razvoju.

„ Vjerujem da će ova manifestacija izazvati veliku pažnju građana. Na Gradskom stadionu u Goraždu sa početkom u 16:30 će se odigrati prijateljska utakmica između FK „Goražde“ i NK „Azot“ na kojoj će kao specijalni gost prisustvovati Srđa Tanasković iz Beograda, koji je dao veliki doprinos razvoju fudbala u Goraždu. Nakon utakmice, u Maloj sali Centra za kulturu u Goraždu sa početkom u 19:00 sati održaće se javna tribina na kojoj će se govoriti o razvoju fudbala, a u holu će biti postavljena izložba fotografija pod nazivom „ 98 godina postojanja fudbala kroz 98 gotografija“ . Izložba će biti otvorena tri dana“- kazao je na press konferenciji ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga.

Podaci o organizovanju fudbalskog kluba u Goraždu zapisani su u knjizi Rasima Živojevića do kojih su došli organizatori, a kasnije i na ideju za održavanje ove manifestacije.

98 godina je od organizovanja prvog sportskog kolektiva, odnosno fudbalskog kluba u Goraždu. Početak organizovanja ovog kluba je 1918.godine. Stariji je od pojedinih klubova u BiH.

„Prvi fudbalski klub formiran je krajem Prvog svjetskog rata i zvao se „Herceg Stjepan“.  To ime je zadržao negdje do 1922. Godine, a onda je dobio ime „GOŠK“ i pod tim imenom je djelovao sve do pred početak Drugog svjetskog rata. Nakon rata, formiran je fudbalski klub „Bratstvo“ i ove godine se navršava 70 godina od formiranja tog kluba. Između 1946. godine do pred agresiju na BiH gradski klubovi mijenjaju imena. Poslije „Bratstva“ dobio je ime „Sloga“, kasnije „Pobjeda“, na kraju „Radnički“. U međuvremenu je u Fabrici azotnih jedinjenja u Vitkovićima formiran i klub „Azot“. Prema podacima to je bilo 1953. godine, tako da su na ovim prostorima postojala dva fudbalska kluba „- kazao je predsjednik Udruženja za očuvanje prirodne i civilizacijske baštine „Sinan Paša Sijerčić“ Rašid Sijerčić.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.