• OBJAVLJENO: 20.05.2016.
Za eksploataciju gipsa na lokalitetu Presjeka zainteresovani strani investitori
Implementacija ovog projekta doprinijela bi novom upošljavanju

Picture 060

Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ponovo je pokrenulo inicijativu  za  izdavanje koncesije za eksploataciju gipsa na lokalitetu Presjeke kod Ustikoline za koju su prema riječima ministra Meha Mašale zainteresovani investitori iz Irana, Austrije i Latvije.  Prema podacima, u Evropi je jako mali broj rudnika za nalazište gipsa, a postoji potražnja za ovim proizvodima.

Površina nalazišta je negdje oko 35 hektara, a prema procjenama količina gipsa koja se nalazi na tom lokalitetu bila bi dovoljna za eksploataciju u narednih pedeset godina. Kako ističe ministar Mašala, potrebna investicija da se aktivira ovo nalazište procijenjena je na iznos od deset do dvadeset miliona konvertibilnih maraka.

„Mi smo u razgovorima u zadnjih par mjeseci na nivou ambasadora imali jako iskazano interesovanje za taj lokalitet i ovu rudu. Od nas je zatraženo da pripremimo sažetak projekta, odnosno informaciju o potencijalima gdje se to nalazi, koja je putna infrastruktura i ostala infrastruktura koja je potrebna za aktiviranje nalazišta. Ministarstvo je krenulo i priprema jednu kampanju promocije te rude na globalnom niovu kako bi informisali  i privukli  zainteresovane potencijalne investitore o tom resursu i narednom periodu raspisali javni poziv za dodjelu koncesija. Naša uvjerenja su da se nalazište može aktivirati, s tim da imamo na umu da u ovom momentu imamo preliminarne informacije o ovom nalazištu, da bi u prvoj slijedećoj fazi trebali uraditi elaborat za eksploataciju i izradu postrojenja za preradu, odnosno proizvodnju finalnih proizvoda. Implementacija  ovog projekta doprinijela bi  novom upošljavanju“- kazao je ministar za privredu BPK Goražde Meho Mašala.

Na ovom lokalitetu u fazi pripreme je još jedna manja investicija.  Radi se o još jednoj koncesiji za izgradnju mini hidroelektrane.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.