• OBJAVLJENO: 22.05.2016.
Obilježen Dan sjećanja na nevino stradale civile u naselju Lozje
Treba kazniti one koji su učinili zlodjela

IMG_4871

U organizaciji Ministarstva za zdravstvo, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica Vlade Bosansko- podrinjskog kantona Goražde i Udruženja logoraša „Goražde“, danas je u naselju Lozje obilježena 24. godišnjica sjećanja na nevino stradale civile u ovom naselju, poznatijem kao Kokino selo.

Na današnji dan, 22. maja 1992. godine pripadnici srpskih snaga su prilikom ulaska u ovo naselje ubili 40 civila, uglavnom žena, djece i staraca, dok su dio stanovništa zarobili i odveli u logor.

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje „Podlozje“ počast ubijenim civilima odali su predstavnici Vlade Bosansko- podrinjskog kantona Goražde, Muftijstva goraždanskog i Općine Goražde, Udruženje logoraša Goražde, udruženja logoraša općina Stari Grad, Novi Grad 926, Centar, Ilidža, Hadžići, Savez udruženja logoraša Kantona Sarajevo, Savez logoraša u BiH, kao i predstavnici civilnih žrtava rata agresije i žena u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995., te rodbina i prijatelji ubijenih civila.

Osim predstavnika udruženja logoraša s područja Bosansko- podrinjskog kantona Goražde i Kantona Sarajevo, prijatelja i rodbine ubijenih civila, obilježavanju ovog datuma prisustvovali su i premijer BPK-a Goražde Emir Oković, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović i goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

IMG_4908

U ime Vlade Bosansko- podrinjskog kantona Goražde, prisutnima se obratio ministar za zdravstvo, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica Damir Dučić koji je ukazao na potrebu procesuiranja počinilaca ovog zločina.

„Predstavnici mlađih generacija, kojoj pripadam i ja, imaju pravo i obavezu da znaju šta se dešavalo na ovim prostorima toko 1992-1995. godine, jer narod koji zaboravlja svoju prošlost nema ni budućnost. Sa ovog mjesta upućujemo apel svim pravosudnim institucijama u BiH da već jednom procesuiraju počinioce ovog strašnog zločina. Poručujem svima nama da nikada ne zaboravimo ono što nam se dešavalo, ali i da poželimo da se nigdje i nikome nešto slično ne dogodi“ – kazao je on.

IMG_4898

O potrebi procesuiranja počinalaca ovog zločina govorio je i predsjednik Udruženja logoraša „Goražde“ Muhamed Hećo.

„Treba sudski goniti zločince, biti istrajan u tome i pokušati kazniti one koji su učinili zlodjela. To smo dužni našim žrtvama. Našu tragediju trebamo ugraditi u kolektivno sjećanje. Potrebno je svjedočiti. Jeste rizik govoriti, ali je žalosno šutjeti. Oprosta nema i ne smije ga biti sve dok osuđeni i neosuđeni zločinci ne dođu u Goražde i kleknu pred spomen obilježja nevino stradalim civilima i zatraže oprost“ – riječi su Heća.

U okviru obilježavanja 22. maja – Dana sjećanja proučen je i tevhid za ubijene civile, a svoj doprinos obilježavanju dala je i učenica JU OŠ „Husein ef. Đozo“ Lejla Žuga.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.