• OBJAVLJENO: 31.05.2016.
U prekrasnom ambijentu područne škole u Fočanskoj Jabuci ( Općina Foča u FBiH)
ŠKOLA DRUGARSTVA U PRIRODI

17

Putujemo dobrih tridesetak minuta krivudavim i za vozače zahtjevnim putem  od središta općine Foča u FBiH ( Ustikolina)  do Fočanske Jabuke. Pored nas promiču prelijepi  prizori jedinstvenog planiskog ambijenta.

U Fočanskoj Jabuci, u velikom dvorištu lijepe područne škole koja pripada Osnovnoj školi  Ustikolina  dočekuju nas razigrani djevojčice i dječaci i  pozdravljaju osmjesima, organizovani u grupe na sportskim terenima oko škole.

20

Đaci  petih razreda osnovnih škola „ Husein ef. Đozo“ iz Goražda i Ustikolina. Oni se u prvoj grupi učenika i učenica koji  su zajedno, u drugovanju i učenju, u jedinstvenom projektu  „ Škola u prirodi“ ,koju već drugu godinu realizuje Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.  Smješteni su u objektu škole, u izuzetnim uslovima i uz, kako nam rekoše „super hranu“.

Nakon što je ovaj projekat prošle godine bio eksperimentalni, ove je boravak u „ Školi u prirodi“ – obavezan. Vidjeli smo i čuli – đacima je ova obaveza draga.

U prigodnoj svečanosti otvaranja ovogodišnje „ Škole u prirodi“ koja je traje od 30. maja do 10. juna, i u okviru koje će  u Fočanskoj Jabuci boraviti ukupno 240 đaka šest osnovnih škola u  BPK Goražde, đacima i prosvjetnim radnicima koji su s njima, sa željama da provedu ugodne dane zajedničkog druženja, obratili su se Mensud Arnaut, direktor OŠ Ustikolina, Zijad Kunovac, načelnik Općine Foča u FBiH, Sanid Zirak, pomoćnik načelnika Općine Goražde. Ove su dvije lokalne zajednice partneri u projektu.

8

-Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, projekat „ Škola u prirodi“ ocjenjuje kao najvažniji obrazovni događaj i u ovoj školskoj godini, jer je svakako značajan iskorak u novijoj odgojno –obrazovnoj koncepciji. Đaci će ovdje, daleko od gradske buke i gužve, kroz radionice, takmičenja, igru da ispune dane boravka korisnim sadržajima i usvajaju pravila i vrijednosti zajedničkog života  – istakao je u svom obraćanju resorni ministar Damir Žuga.

Žuga je zahvalnice za doprinos u realizaciji ovog vrijednog projekta uručio predstavnicima zlatnog sponzora Škole u prirodi – Organizaciji „ Worl Vision“ i drugim organizacijama i institucijama.

Učesnike Škole u prirodi potom su kratkim koncertom obradovali đaci i nastavnici goraždanske Osnovne muzičke škole „ Avdo Smailović“.

Nakon dvosatnog druženja sa  đacima u Fočanskoj Jabuci polazimo kući. Ispraćaju nas sa svojim malim koncertom u dvorištu škole.

Napisasmo u naslovu „ Škola drugarstva u prirodi“. A njeni učesnici zapravo već imaju – uvjerili smo se tokom boravka u njihovom društvu, iz drugarstva čiste petice.  To je i najveći cilj i uspjeh ove škole.

S.Kl.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.