• OBJAVLJENO: 16.08.2016.
Ured za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede i općine u sastavu BPK-a Goražde
Potpisani memorandumi o razumijevanju u vezi s projektima ruralnog razvoja

6

Danas su potpisani memorandumi o razumijevanju između Ureda za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i općina u sastavu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koji se odnose na planiranu realizaciju projekata ruralnog razvoja u lokalnim zajednicama na području BPK Goražde.

Memorandume su potpisali direktor Ureda za koordinaciju projekata Halil Omanović i načelnici općina Goražde, Foča (FBiH) i Pale (FBiH) Muhamed Ramović, Zijad Kunovac i Asim Zec, a ceremoniji potpisivanja prisustvovali su i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Mustafa Kurtović, premijer BPK-a Goražde Emir Oković i ministar za finansije Nudžeim Džihanić.

Memorandumima su definisane obaveze i odgovornosti potpisnika u vezi s Projektom razvoja ruralnog poslovanja te finansiranja rekonstrukcije i izgradnje odabranih mikroprojekata ruralne tržišne infrastrukture koji će se realizovati u lokalnim zajednicama Federacije BiH.

– Od danas će općine biti u situaciji da pripreme svoje šire liste mikroprojekata na bazi čega ćemo mi, service povideri i općinski predstavnici zajednički definisati koji su to prioriteti i negdje krajem septembra otpočeti s implementacijom tih mikroprojekata. Ukupna suma sredstava projekta je 34,5 miliona KM, od čega je za infrastrukturu planirano oko 15 miliona ili prosječno po općini oko 550.000 KM. Za kredite je planirano otprilike do 400.000 KM po općini i za pomoć farmerima i farmerskim udruženjima  do 120.000 KM. Ukupno po općini to dođe oko 1.200.000 do 1.250.000 KM,  uključujući aranžmane implementacije, odnosno service providere – pojasnio je direktor Halil Omanović.

3

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde će u skladu s planiranim sredstvima u Budžetu pružiti podršku svim lokalnim zajednicama da osiguraju vlastito učešće od 30 posto za ove projekte.

– Jedna od značajnih komponenti ovog projekta jeste da on očekuje sufinansiranje općina. Cijeneći unaprijed ovaj projekat IFAD-a, mi smo u Budžetu planirali određene kodove za sufinansiranje projekata nižih nivoa vlasti i mislim da početkom realizacije projekta IFAD-a takva jedna aktivnost dobija svoj puni smisao, jer je naša osnovna ideja da podržimo upravo ovakve projekte koji u nekom lancu vrijednosti stvaraju značajnije efekte – istakao je premijer Emir Oković.

Načelnici općina u sastavu BPK-a Goražde izrazili su zadovoljstvo potpisivanjem ovih memoranduma, te istakli da su planirani projekti od velikog značaja za poljoprivredne proizvođače i zemljoradničke zadruge na području BPK-a.

Naglašeno je da su sve općine već pripremile potencijalne projekate koji bi se mogli finansirati iz ovih sredstava, kao i da su realizovane određene aktivnosti usmjerene na osiguranje preostalog dijela vlastitog učešća kroz saradnju s višim nivoima vlasti.

1

Projekat razvoja ruralnog poslovanja koji je usmjeren na jačanje kapaciteta udruženja poljoprivrednika i zadruga većim dijelom će se finansirati kreditnim sredstvima IFAD-a (Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj), dok će se finansiranje izgradnje i rekonstrukcije mikroprojekata ruralne tržišne infrastrukture finansirati iz kreditnih sredstava OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID) i sredstava vlastitog učešća lokalnih zajednica.

Ovom prilikom premijer Emir Oković je iskazao zahvalnost  zastupnicima u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH s područja BPK-a Goražde koji su podržali inicijativu za realizaciju projekata obuhvaćenih ovim memorandumima.

Po završetku ceremonije potpisivanja, direktor Ureda za koordinaciju projekata izrazio je nadu da će realizacija ovih projekata značajno doprinjeti jačanju lokalnih zajednica i razvoju poljoprivrednog sektora na području Federacije, te kazao da je planirano da projekti budu završeni do 31. marta 2019. godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.