• OBJAVLJENO: 30.08.2016.
Održan prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje Dana BPK-a i Općine Goražde
Dostojno obilježavanje 20. godišnjice oslobođenja i postojanja Kantona

1 017

U povodu obilježavanja Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Općine Goražde, danas je u zgradi Vlade BPK-a Goražde održan prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 18. septembra, na kome se razgovaralo o prijedlozima programskih sadržaja koji će se manifestovati na ovaj veoma značajan datum za našu lokalnu zajednicu.

Neki od događaja koji će biti uvršteni u program jesu zajednička svečana akademija Kantona i Općine Goražde, sportska takmičenja učenika u znak sjećanja na Sportske igre Goraždanskog okruga (SIGO), otvaranje Zavičajnog muzeja, tradicionalna pokazna vježba jedinica Civilne zaštite, koncert za mlade, noć sevdaha, te niz drugih sadržaja koji će se uvrstiti u konačni program, a koji će biti precizirani na narednim sastancima na kojim će se usvojiti konačni Program obilježavanja 18. septembra, Dana BPK-a i Općine Goražde.

„Ove godine obilježavamo 20 godina postojanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i u tom kontekstu smo ranije krenuli sa aktivnostima. Cilj današnjeg sastanka je bio da napravimo najbolji mogući plan i program obilježavanja ovog značajnog datuma. Utvrđeno je  da će obilježavanje trajati više dana, uz mnogobrojne aktivnosti“ – kazao je premijer Bosansko-podrinjskog kantona Emir Oković.

1 030

Također, istaknuto je da će prvi put ove godine biti dodijeljena javna priznanja Kantona koja proizilaze iz donesenog Zakona o dodjeli javnih priznanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

„Prvi put ove godine imamo Zakon o dodjeli javnih priznanja Kantona. Opredijelili smo se da dodijelimo dva priznanja, onako kako je to Zakonom predviđeno i propisano. Prijedlozi će ići u tom pravcu da to budu one osobe ili lica koja su ugradila temelje u postojanje Bosansko-podrinjskog kantona. Što se tiče same procedure, ona je u toku, u finalnoj fazi. Skupština BPK-a Goražde radi na tome i mislim da ćemo mi imati adekvatne rezultate njihovog rada i sve preduslove kako bi dodijelili pomenuta priznanja“ – ističe premijer Emir Oković.

Ono što će zasigurno obilježiti ovaj veoma značajni datum jeste i dokumentarni film „20 godina postojanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde“ u produkciji RTV BPK.

Osamnaesti septembar 1992. godine je dan kada su jedinice Armije  RBiH prvi put oslobodile grad na Drini, stvorivši više od 600 km2 slobodne teritorije. Ovaj dan zlatnim slovima je upisan u historiju Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona i svjedočanstvo je herojskog otpora njegovih branilaca, ali i svih njegovih stanovnika. Taj datum danas se obilježava kao Dan BPK-a i Općine Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.