• OBJAVLJENO: 20.09.2016.
Prihvaćen zahtjev BiH za članstvo u EU

eu-i-bih-zastava-579x382

Na današnjoj sjednici Vijeća za opće poslove Evropske unije, kojom je predsjedavao delegirani ministar Vlade Republike Slovačke, Ivan Korčok, prihvaćen je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i dat nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Nakon što je zahtjev za članstvo u Evropsku uniju predat u februaru ove godine i nakon što su ispunjeni svi uslovi evropske agende koji su neophodni za razmatranje aplikacije, Vijeće Evropske unije je danas i formalno zatražilo od Evropske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

To znači da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu dobiti set od nekoliko hiljada pitanja na koja treba dati odgovor, prenosi N1.

Vijeće je podsjetilo da je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović predao aplikaciju BiH za članstvo u EU 15. februara 2016. godine.

Pozivajući se na obnovljeni koncenzus o proširenju, Vijeće još jednom potvrđuje da budućnost zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji. Još jednom je istaknuto da napredak svake zemlje prema EU zavisi od njenih individualnih napora da ispoštuje kriterij iz Kopenhagena i od uslovljenosti procesa stabilizacije i pridruživanja.

Također je pozdravljen značajan napredak u provođenju Reformske agende koju su usaglasile vlasti na svim nivoima. Vijeće je pozvalo BiH da nastavi sa naporima na osiguravanju efikasnog provođenja Reformske agende u skladu sa rasporedom iz akcionog plana koji su usaglasile vlasti u BiH u korist njenih građana i u bliskoj saradnji sa EU, međunarodnim finansijskim institucijama i medđunarodnim partnerima, kao i sa civilnim društvom.

Vijeće je također pozdravilo parafiranje Protokola o stabilizaciji i pridruživanju kojim se uzima u obzir pristupanje Hrvatske EU. Puno provodjenje SSP-a, uključujući i njegovu adaptaciju predstavlja važan element posvećenosti BiH procesu evropskih integracija.

Vijeće Evropske unije pozdravilo je sporazum o uspostavljanju mehanizma koordinacije o pitanjima EU i pozvalo sve nivoe vlasti u BiH da osiguraju njegovo efikasno provođenje, javlja Fena.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.