• OBJAVLJENO: 22.09.2016.
Organizacija „Save the Children“ osigurala finansijsku podršku za rani rast i razvoj
U infrastrukturu uloženo 54.700 KM

donacija-024

Kroz projekat organizacije Save the Children „Jačanje socijalnog uključivanja-jednako i kvalitetno obrazovanje za podršku uspješnom razvoju djece sjeverozapadnog Balkana 2016-2018“ osigurana su finanansijska sredstva za opremanje centara i učionica za rani rast i razvoj u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Od maja mjeseca 2016.godine, organizacija Save the Children je u partenrstvu sa Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport  i Pedagoškim zavodom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te Općinom Goražde omogućila da se u našoj općini  osigura infrastruktura za podršku unaprjeđenju ranog rasta i razvoja, kao i provedbu obaveznog vida predškolskog odgoja i obrazovanja. Uz pomoć ove organizacije  na području naše općine opremljeno je pet učionica i dva centra za rani rast i razvoj. Tim povodom, danas su predstavnici Save the Children u pratnji ministra Damira Žuge i načelnika općine Goražde Muhameda Ramovića obišli centre gdje je ova organizacija u infrastrukturu uložila 54.700 KM.

Prema riječima ministra Damira Žuge, ovo je najvrijednija donacija koja se direktno odnosi na predškolski odgoj i obrazovanje.

donacija-045

„Poznato je da mi već duži niz godina implementiramo obavezni program obrazovanja u stopostotnom procentu od 170 sati i zahvaljujući tome organizacija Save the Children je prepoznala sve to i u skladu sa Strateškim smjernicama i Strateškim planom za unaprjeđenje ranog rasta i razvoja u FBiH 2013-2017.godine potpisan je protokol o saradnji. Radi se o opremanju dva centra za rani rast i razvoj u Vitkovićima i Plavom cvijetu, te po jedna učionica u Ustikolini, Osanici, Sadbi i u samom sjedištu obdaništa „Sunce“- kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga.

Predviđa se da će preko 250 djece imati koristi, odnosno da će sva djeca biti obuhvaćena obaveznim programom za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu, dok će kvalitet i uvjeti u kojima se realizira ovaj program biti unaprijeđeni, kao i profesionalni kapacitet odgajateljica. Save the Children je prepoznao spremnost i inicijativu obrazovnih vlasti u našem kantonu da unaprijede kvalitet predškolskog obrazovanja, te će u narednom periodu podržati njihove napore u ovom procesu.

U sklopu ovih projektnih aktivnosti, danas će predstavnici organizacije Save the Children, u partnerstvu sa Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Pedagoškim zavodom, organizirati obuku u oblasti ranog rasta i razvoja za odgajateljice predškolskog odgoja i obrazovanja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.