• OBJAVLJENO: 27.09.2016.
Susret predstavnika Vanjskopolitičke inicijative BiH i predstavnika Public Administration International-a s premijerom i članovima Vlade BPK-a
Aktivnosti svih nivoa vlasti u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji u narednom periodu će biti intenzivirane

img_0371

Predstavnici Vanjskopolitičke inicijative BiH, predvođeni stručnjakom za evropske integracije Osmanom Topčagićem i predstavnik konsultantske kuće Public Administration International Andrew McBride iz Velike Britanije danas su posjetili Bosansko-podrinjski kanton Goražde gdje su se susreli s premijerom Emirom Okovićem, koordinatorom za EU integracije u BPK Goražde Emirom Sijerčićem i članovima Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Razgovarano je o predstojećim obavezama BiH i njenih vlasti na svim nivoima u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, te aktivnostima koje će u predstojećem periodu biti intenzivirane, posebno u svjetlu nedavnog prihvatanja aplikacije BiH za članostvo u EU.

– Svi smo svjedoci pozitivnih trendova koji se dešavaju u BiH kada govorimo o evropskim integracijama. Očigledno je da su ti procesi u zadnje vrijeme intenzivirani i kao epilog toga vidimo da se sve aktivnosti u određenom smislu intenziviraju. U ovom kontekstu možemo razmatrati nivo opremljenosti institucija za ove aktivnosti, ali ocjena je ili generalan stav da je sve u rukama domaćih institucija i da u principu, koliko ozbiljno shvatimo ovaj proces, istom možemo i odgovoriti – kazao je premijer BPK-a Goražde Emir Oković.

img_0376

On je pojasnio da je Vlada BPK-a Goražde već poduzela odgovarajuće aktivnosti na jačanju raspoloživih instiutucionalnih kapaciteta kroz stvaranje materijalno-tehničkih uvjeta za rad te povećanje stručnosti osoblja, te ocijenio da će BPK Goražde i njegove općine, uz pruženu podršku, moći aktivno sudjelovati u ovom procesu.

Jedan od partnera Vanjskopolitičke inicijative BiH u uspostavi mehanizama koordinacije  i jačanju kapaciteta na kantonalnom nivou je i Public Administration International koji je specijaliziran za pružanje konsultantskih usluga vladama koje prolaze kroz političke, ekonomske i strukturalne promjene.

Predstavnik Public Administration International-a Andrew McBride pojasnio je da veliki dio odgovornosti u ovom procesu leži u spremnosti bh. institicija na svim nivoima da se suoče s izazovima te blagovremeno i precizno odgovore na zahtjeve EU. U tom smislu, on je iskazao spremnost da se u okviru projekta podrške i saradnje sa Vanjskopolitičkom inicijativom BPK Goražde pruže potrebne konsultantske usluge s ciljem jačanja njegovih kapaciteta.

Ekspert za evropske integracije Osman Topčagić izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da se u svjetlu zadnjih dešavanja pridruživanja Evropskoj uniji Vladi BPK-a prezentiraju aktivnosti koje neposredno očekuju našu zemlju na njenom evropskom putu.

img_0372

– Nakon odluke Vijeća EU da zatraži od Evropske komisije da ispita spremnost BiH i pripremi svoje mišljenje povodom našeg zahtjeva za članstvo, finalizira se cijeli proces i mnogo je aktivnosti pred nama. Posebno smo ukazali na aktivnosti vezane za popunjavanje Upitnika i aktivnosti vezane za provedbu Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju kao dvije grupe aktivnosti. Naime, projekat koji realizujemo je namijenjen jačanju kapaciteta institucija na kantonalnom nivou BiH, obzirom na ulogu koju kantoni imaju u procesu evropskih integracija sa svojim ustavnim nadležnostima – istakao je on.

Po završetku ovog sastanka, predstavnici Vanjskopolitičke inicijative BiH i Public Administration International-a održali su sastanak i s predstavnicima resornih ministarstava koji će biti uključeni u realizaciju ovih aktivnosti.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.