• OBJAVLJENO: 27.09.2016.
Susret federalnih i kantonalnih zvaničnika
Ministar rada i socijalne politike FBiH i ministrica zdravstva Kantona Sarajevo u posjeti BPK Goražde

img_0408

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas su boravili ministar rada i socijalne politike u Vladi Federacije BiH Vesko Drljača i ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj.

Na sastanku s predsjedavajućom Skupštine BPK-a Goražde Aidom Obućom, premijerom BPK-a Goražde Emirom Okovićem, ministrom za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice  Damirom Dučićem, ministrom za privredu  Mehom Mašalom i ministrom za boračka pitanja Šemsom Muslićem razgovarano je o problemima sa kojima se suočava ovaj kanton kada su u pitanju transferi nižim nivoima vlasti sa nivoa FBiH, pitanjima u oblasti privrede i ekonomije te projektima u oblasti socijalne, zdravstvene i boračko-invalidske zaštite.

Ocijenjeno je da se radi o bitnim pitanjima za egzistenciju ovog kantona, a prema rječima federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti su bili vrlo ubjedljivi u argumentaciji o potrebnoj pomoći i podršci, što je i obećano kako bi ovo bio jedan primjer dobre saradnje između Vlade Federacije, Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

img_0402

„Postoje određeni projekti vezani za zdravstvo, o čemu je ministrica ukazala kako i na koji način se može pružiti podrška po određenim pitanjima, kao na primjer liječenje pacijenata iz ovog kantona u Kantonu Sarajevo, mogućnost širenja Kantonalne bolnice u Goraždu, te  mogućnosti rješavanja Centra za dijalizu. Što se tiče saradnje po pitanju transfera iz FBiH, oni su jako bitni i vjerovatno će Vlada u novembru mjesecu ponovo razmatrati to pitanje, s obzirom da u ovom trenutku još uvijek BPK-a Goražde nije u mogućnosti da u potpunosti isfinansira određene aktivnosti. Takođe, tu su i socijalna pitanja koja na određeni način želimo da definišemo i pomognemo, kao i projekat zapošljavanja šehidske djece. Vlada FBiH, odnosno konkretno Ministarstvo za rad i socijalnu politiku preko Federalnog zavoda i Kantonalne službe Goražde provodi određene projekte podrškom kroz transfere. Takođe iz Federalnog budžeta koriste se sredstva u iznosu od 2.000.000KM za neratne invalide za područje ovog kantona i negdje oko 650.000 KM za civilne žrtve rata. Postoje određeni projekti u kojima ćemo se pokušati aktivno uključiti i mislim da možemo učiniti jako puno toga za boljitak građana ovog kantona“- riječi su federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače.

img_0411

Razgovarano je i o problemima smještaja Centra za socijalni rad, pri čemu je istaknuto da su prostorije neuslovne za ove namjene, kao i da se za smještaj ove institucije izdvajaju sredstva za kiriju. Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Damir Dučić ovom prilikom je kazao da postoji pogodna lokacija i da bi se do kraja godine trebala izdvojiti sredstva za njenu kupovinu, kako bi se s izgradnjom krenulo u sljedećoj godini.

„Drugi problem, jako bitan, koji će Vlada BPK-a Goražde pokušati riješiti jeste problem Doma za stara i iznemogla lica. Potpisan je sporazum za rješavanje ovog problema i menadžment ove ustanove je poduzeo određene aktivnosti na rješavanju infrastrukturnih problema i proširivanju kapaciteta. Danas smo dobili obećanje da ćemo dobiti podršku u rješavanju određenih problema u narednoj godini“- kazao je ministar Dučić.

U nastavku posjete delegacija iz Sarajeva posjetila je Dom za stara i iznemogla lica, Udruženje žena „Biser“ te Udruženje oboljelih od dječije cerebralne paralize.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.