• OBJAVLJENO: 28.09.2016.
Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde
Obilježen „Svjetski dan srca“

zzz1

U okviru obilježavanja „Svjetskog dana srca” kojeg je Svjetska kardiološka federacija uspostavila u cijelom svijetu 29. septembra, i ove, kao i prethodnih godina u akciju se uključio Zavod za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Danas je na platou ispred zgrade Centra za kulturu upriličeno obilježavanje Svjetskog dana srca koji se ove godine obilježava pod motom „Pokreni svoj život.“ Glavni cilj obilježavanja je upoznati cjelokupnu javnost  sa značajem bolesti srca i krvnih žila u obolijevanju i smrtnosti, jer su ove bolesti vodeći uzroci smrtnosti u svijetu, pa tako i u Bosansko-podrinjskom kantonu.

Od bolesti srca i krvnih žila umire svaka druga osoba u zemljama tzv. zapadne civilizacije, a ove bolesti ujedno su i najvažniji uzrok radne onesposobljenosti, invaliditeta i hospitalizacija.

U svijetu godišnje od bolesti srca i krvnih žila umire oko 17,3 miliona ljudi, a očekuje se da će do 2030. godine taj broj porasti i do 23 miliona. Ovogodišnjim aktivnostima želi se potaknuti građane na usvajanje zdravih životnih navika jer uvođenjem samo nekoliko jednostavnih dnevnih promjena, kao što je zdrava prehrana, redovna tjelesna aktivnost, nepušenje i izbjegavanje alkohola, velik udio bolesti srca i moždani udar mogu se spriječiti.

Tokom ove promotivne akcije građani su mogli provjeriti krvni pritisak, nivo šećera u krvi, saznati svoj indeks tjelesne mase, te saznati svoj ukupni rizik za bolesti srca i krvnih žila i dobiti savjet ljekara.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.