• OBJAVLJENO: 26.10.2016.
Sastanak predstavnika Vlade BPK-a i predstavnika organizacija koje će biti uključene u implementaciju projekta
Razgovarano o novom IFAD-ovom projektu razvoja ruralnog poslovanja

1

U sjedištu Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održan sastanak na kojem je razgovarano o implementaciji novog, šestog po redu projekta Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su, uz premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emira Okovića, ministra za privredu Meha Mašale i ministra za finansije Nudžeima Džihanića, prisustvovali i članovi delegacije sastavljene od predstavnika konsultantskog tima IFAD-a, Jedinice za implementaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA), te dugogodišnji koordinator projekata u oblasti poljoprivrede Mirsad Hubanić.

Osnovni cilj IFAD-ovog Projekta razvoja ruralnog poslovanja koji se realizuje u više općina na području BiH, jeste smanjenje siromaštva kroz podršku individualnim poljoprivrednim proizvođačima i jedinicama lokalne samouprave za unaprjeđenje ruralne infrastrukture, jačanje poljoprivredne proizvodnje, te stvaranje uvjeta za samoodrživo poslovanje poljoprivrednih proizvođača.

U razgovorima su istaknuti osnovni problemi s kojima se susreću poljoprivredni proizvođači na području sve tri općine BPK-a Goražde, kao i ključni segmenti u oblasti poljoprivrednog razvoja koje bi u narednom periodu trebalo poboljšati, a radi se o ruralnoj infrastrukturi, navodnjavanju i plasmanu poljoprivrednih proizvoda.

Na sastanku su prezentirane dosadašnje aktivnosti u oblasti razvoja poljoprivrede na području ovog kantona, među kojima je i Projekat navodnjavanja na području Ustikoline, koji je u fazi priprema za izgradnju sekundarne mreže.

Istaknuto je i da Ministarstvo za privredu BPK-a Goražde trenutno radi na izradi Strategije razvoja poljoprivrede i ruralne infrastruture na području BPK-a, koja bi uskoro trebala biti upućena u proceduru javnih rasprava.

Predstavnici Vlade BPK-a iskazali su podršku ovom projektu koji predstavlja korak dalje u stvaranju lanca vrijednosti i pružanju podrške poljoprivrednim proizvođačima da unaprijede svoje poslovanje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.