• OBJAVLJENO: 25.11.2016.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Svečano obilježen 25. novembar – Dan državnosti BiH

7

Nizom svečanih aktivnosti u Goraždu je danas obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje je započelo u jutarnjim satima tradicionalnim polaganjem cvijeća na spomen obilježja i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima.

Cvijeće na centralno spomen obilježje braniteljima BPK-a Goražde položile su delegacije zakonodavne i izvršne  vlasti BPK-a Goražde i općina Goražde, Foča (FBiH) i Pale (FBiH), Muftijstva goraždanskog, Oružanih snaga BiH, boračkih udruženja BPK-a i Udruženja antifašista.

Program polaganja cvijeća na centralnom spomen obilježju upotpunio je nastup hora OŠ „Husein ef. Đozo.“

10

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, Muftijstva goraždanskog, Oružanih snaga BiH, boračkih udruženja i Udruženja antifašista položili su cvijeće i na šehidskom mezarju, te partizanskom spomen obilježju u Kolijevkama.

Svečana akademija povodom Dana državnosti održana je u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde, gdje se prisutnima, u ime zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a Goražde i općina u njegovom sastavu, obratila predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde Aida Obuća.

14

Uz čestitke povodom Dana državnosti, ona je u svom govoru podsjetila na značaj odluka koje su donesene na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, kao i Deklaraciju o pravima građana BiH koja je usvojena nepunu godinu kasnije na drugom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Sanskom Mostu.

Duh i odluke ZAVNOBIH-a, kako je istaknuto ovom prilikom, potvrda su kontinuiteta Bosne i Hercegovine, te jednakosti i ravnopravnosti ljudi koji u njoj žive.

19

– Mi konstantno na tome trebamo insistirati i istrajati da to i danas bude poštovano kao naše temeljne vrijednosti. To su bazične ideje koje moraju uvijek i ponovo okupiti one koji žive u Bosni i Hercegovini i koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu. Mi danas nećemo pristati na zaborav i svake godine trebamo da se okupljamo i da baštinimo ideju antifašizma i onoga što se desilo 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na taj način, očuvaćemo svoju bogatu historiju i prisjećati se hrabrih i plemenitih predaka koji su u onom teškom vremenu bili na pravoj strani historije. U potpunosti i danas, u ovim teškim vremenima, moramo se boriti da Bosna i Hercegovina bude zemlja slobodnih i ravnopravnih ljudi, zemlja u kojoj niko neće patiti i biti ugrožen zbog svoje vjere, nacije ili političkog stava i uvjerenja – kazala je predsjedavajuća u svom obraćanju.

16

U kulturno-umjetničkom programu akademije učestvovala su djeca iz JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Sunce“ i vrtića SOS „Kinderdorf,“ učenici osnovnih škola „Husein ef. Đozo“ i „Fahrudin Fahro Baščelija“, te učenici Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović.“

Nakon akademije, u Gradskoj art galeriji otvorena je tematska izložba slika akademskog slikara Hamida Muhovića posvećena rijeci Drini i Goraždu.

izlozba1

Izložba je otvorena i u Biznis centru u Goraždu, a riječ je o izložbi starih zanata pod nazivom „Majstori i zanati od pradavnih vremena do novog doba.“

U večernjim satima u Velikoj sali Centra za kulturu održana je pozorišna predstava „Bio je lijep i sunčan dan“ u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra.

Program obilježavanja Dana državnosti BiH bit će nastavljen i za dane vikenda kada je u subotu planiran organizovan prijevoz članova i simpatizera Udruženja antifašista i boraca NOR-a BPK-a Goražde na centralno obilježavanje Dana državnosti BiH u Mrkonjić Grad i Jajce.

U nedjelju u 17,00h planirano je predavanje mladima o temi Dana državnosti BiH u MZ Osanica, čime se završava obilježavanje Dana državnosti BiH na području našeg Kantona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.