• OBJAVLJENO: 30.11.2016.
Press konferecija ministra za privredu BPK-a Goražde
Predstavljeni rezultati Studije izvodljivosti za izgradnju industrijske zone „Haldište“

2

S ciljem sagledavanja mogućnosti za izgradnju nove industrijske zone na lokalitetu „Haldište“ u Zupčićima, Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u proteklom je periodu preduzelo mjere na izradi Studije izvodljivosti koja govori o opravdanosti izgradnje ove industrijske zone.

Rezultate Studije izvodljivosti danas je predstavio resorni ministar Meho Mašala.

– Nakon detaljno provedene studije, utvrđeno je da halda koja se trenutno nalazi na Haldištu nije pogodno tlo za izgradnju objekata. Da bi se to pretvorilo u industrijsku zonu, neophodno je da se ta halda izmjesti i da se dođe do sloja koji je dovoljno stabilan i čvrst da se grade objekti na njemu. Poslije toga, pristupili smo jednom istraživanju kako bi saznali koliko bi nas  koštalo izvlačenje halde na neku novu lokaciju i činjenice, odnosno izračuni, nam pokazuju da je neisplativo koristiti neku udaljenu lokaciju, jer bi troškovi transporta koštali koliko bi koštala izgradnja industrijske zone na nekom novom mjestu – istakao je on.

Studija je također rezultirala mogućim rješenjem za stavljanje u funkciju ove industrijske zone, a takvo rješenje, prema riječima ministra Mašale, bi bilo uslovljeno izgradnjom obaloutvrde od Baćanskog mosta do mosta u Vitkovićima, čija izgradnja je planirana u narednom periodu.

– Na taj način bismo mogli haldu izvući i ispuniti taj prostor između obaloutvrde i postojeće obale, obzirom da se radi o prilično velikim količinama, a riješili bismo industrijsku zonu, riješili bi obaloutvrdu i stvorili bi uslove za izgradnju jedne ozbiljne plaže na tom lokalitetu – kazao je resorni ministar.

Osim što je ukazao na tehničke pretpostavke za početak izgradnje industrijske zone „Haldište,“ministar Mašala je naglasio i finansijski aspekt ovog projekta.

– Dakle, prvi uslov je da se počne sa izgradnjom obaloutvrde kako bi se halda izmještala sa tog lokaliteta, a onda bi se stvorili uslovi da se pristupi nekim drugim radovima. Dosta toga zavisi od raspoloživih finansijskih sredstava, a obzirom da, kao što je poznato, budžeti baš i nisu nešto sjajni i da smo dosta oštećeni po pitanju prihoda, neće biti lagano zatvoriti tu finansijsku konstrukciju – pojasnio je on.

Uzimajući u obzir postojeću situaciju, ministar je zaključio da bi se pitanje finansiranja izgradnje industrijske zone moglo riješiti javno-privatnim partnerstvom ili pronalaskom zainteresiranog investitora i to tek nakon što se riješi pitanje izmještanja halde sa ovog lokaliteta.

3

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.