• OBJAVLJENO: 19.12.2016.
Infrastrukturni projekti Vlade BPK-a i Kantonalne direkcije za ceste u 2016. godini
Novi, ljepši izgled užeg dijela grada nakon okončanih projekata

4

Projekat sanacije krovova i izrade fasada na zgradama u ul. M. Tita, M. Drljevića i J. Duhovića te projekat sanacije i modernizacije kolovoza i trotoara u ul. M. Drljevića i dijelu Višegradske ulice dva su projekta uređenja užeg dijela grada koje je u ovoj godini podržala Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Radovi na krovovima i fasadama zgrada privode se kraju, dok su radovi prvoj fazi rekonstrukcije kolovoza i trotoara završeni.

Prema riječima premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emira Okovića, radi se finaliziranju planiranih infrastrukturnih radova, koji su osim radova na krovovima i fasadama, obuhvatili i radove na rekonstrukciji kolovoza i trotoara u dvije gradske ulice. Također, izvršeni su i radovi na rekonstrukciji dijelova vodovodne mreže na ovom lokalitetu koje je, uz podršku Vlade BPK-a, realizovala Općina Goražde.

– Mi ćemo i u narednom periodu raditi ovakve i slične projekte, nastaviti ono što smo započeli, a to je uređivanje svih općina unutar Bosansko-podrinjskog kantona radi postizanja našeg krajnjeg cilja – da je to mjesto ugodnog življenja za sve građane – istakao je premijer.

1

Direktorica Kantonalne direkcije za ceste Izeta Jahić, kazala je da su radovi na sanaciji kolovoza i trotoara u ulici Meha Drljevića i dijelu Višegradske ulice planirani Planom i programom Direkcije za 2016. godinu.

– U ovoj godini uradili smo prvu fazu tog projekta, što znači da je sanirana ulica Meha Drljevića u potpunosti. Prije same sanacije bilo je potrebno izvršiti izmjenu vodovodne mreže u dužini od 400 m, što je donekle usporilo naše radove. Međutim, uspjeli smo da uradimo prvu fazu ovog našeg projekta. Ono što je urađeno jeste skidanje površinskog habajućeg sloja asfalta i postavljanje novog kolovoznog zastora. Pošto se radi o saobraćajnici tzv. primarnog karaktera, kao što je naša regionalna cesta  koja prolazi kroz grad, tu imamo određene specifičnosti, a to je ukrštanje sa sekundarnim saobraćajnicama odnosno gradskim ulicama, pa je bilo potrebno da vodimo računa i o pješačkom saobraćaju, biciklističkom saobraćaju, kao i osobama s posebnim potrebama. U tom cilju uradili smo i pješačke staze, tako da sada imamo potpuni kontinuitet pješačkog saobraćaja od benzinske pumpe do ulice Maršala Tita – kazala je ona.

Od ukupno predviđene vrijednosti projekta u iznosu od 230.000 KM, u prvoj fazi utrošena su sredstva u iznosu od oko 130.000 KM, a preostali dio sredstava bit će utrošen za drugu fazu projekta koja će se realizovati dogodine.

– U saradnji s JP „Ceste“ FBiH dogovoreno je da se prvo riješi odvodnja oborinskih voda koja godinama pravi probleme u ul. Kulina Bana, tako da ćemo to prije druge faze zajednički riješiti, pa ćemo onda raditi Višegradsku ulicu – pojasnila je direktorica Kantonalne direkcije za ceste.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.