• OBJAVLJENO: 14.12.2016.
Goražde
ZAPOČELA REALIZACIJA ” START – UP PROGRAMA” USMJERENOG NA RAZVOJ POSLOVNIH IDEJA I POTICANJE ZAPOŠLJAVANJA

dsc_0463

U Goraždu je danas potpisan ”Memorandum o saradnji” na implementaciji Pilot Start-up programa koji potvrđuje dobru saradnju i sinergiju međunarodnih organizacija i institucija vlasti, te poslovnih udruženja i nevladinih organizacija u Bosansko – podrinjskom kantonu i općini Goražde u poticanju mini projekata zapošljavanja, poduzetništva posebno.

Potpisnici ”Memoranduma o saradnji” i učesnici u realizaciji Start-up programa su Ministarstvo privrede BPK Goražde, Općina Goražde, JU Služba za zapošljavanje BPK Goražde, Privredna komora BPK Goražde, Obrtnička komora BPK Goražde, Udruženje poslodavaca BPK Goražde, Udruženje ALDI i OXFAM ured u BiH.

Start-up program je zamišljen da podrži razvoj poslovnih ideja, registraciju biznisa, rad u prvim mjesecima rada, obuku i mentoring podršku do momenta sazrijevanja.

Ciljna grupa Start-up programa su potencijalni poduzetnici (18-35 godina starosti), odnosno osobe koje već imaju namjeru da se bave poduzetništvom, sa šireg područja Goražde (BPK).

Kako je rečeno nakon svečanosti potpisivanja Memoranduma, Program ne cilja isključivo na nezaposlene osobe, već na mlade osobe sa šireg područja Goražda (BPK), koje su zainteresovane da započnu biznis.

Neki od mogućih sektora predviđenih za započinjanje biznisa su IT sektor kao brzorastući sektor u BiH i regiji, sektor malih biznisa koji bi zadovoljili potrebe postojećih većih firmi, sektor biznisa vezanih za potrebe u turističkoj djelatnosti, agrobiznis, te druge prepoznate prilike u ostalim sektorima.

Za najbolje kandidate su predviđena Start-up sredstva za započinjanje biznisa, a ukupan fond koji iznosi 15.000 KM obezbijedili su OXFAM, Vlada BPK Goražde i Općina Goražde. Od učesnika se očekuje finansijska participacija (kotizacija) za učešće u programu u iznosu od 50,00 KM po učesniku.

K.S

dsc_0464

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.