• OBJAVLJENO: 23.12.2016.
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala 86.redovnu sjednicu
Usvojeni programi utroška sredstava u budžetu Ministarstva za privredu

1

Nakon što je potvrdila Odluku o privremenom finansiranju BPK-a Goražde za period od 01.01. do 31.03.2017.godine, donesenu prije posljednjeg skupštinskog zasjedanja, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona je razmatrala Prijedlog izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK-a Goražde za 2016.godinu, kao i prijedlog Odluke o privremenom finansiranju ovog Zavoda za period januar-mart 2017.godine te ih uputila u dalju skupštinsku proceduru.

Na prijedlog Ministarstva za privredu, Vlada je usvojila četiri programa utroška sredstava u budžetu ovog ministarstva za 2016.godinu.  Riječ je programima podrške razvoja: drugih nivoa vlasti u iznosu od 30.000 KM; poduzetništva i obrta u iznosu od 50.000 KM; privatnog sektora u iznosu od 80.000 KM, te programu podrške razvoja turizma u iznosu od 30.000 KM.

Usvojen je takođe i  Program utroška sredstava iz Budžeta Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice sa ekonomskog koda– Tekući transferi drugim nivoima vlasti (Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja) za 2016.godinu u iznosu od 50.000 KM, kojim će se podržati nabavka trakica za šećer za dijabetičare s područja našeg kantona.

Na današnjoj sjednici ,Vlada je odobrila tekuće transfere općinama u sastavu BPK-a Goražde za avgust, septembar, oktobar, novembar i decembar 2016.godine, te usvojila odluke o isplati novčanih sredstava za podsticaj u poljoprivredi stvorene u prošloj i ovog godini i to za: proizvodnju maline, proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka, proizvodnju konzumne jabuke, držanje pčelinjih društava i nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme.

5

Ministarstvo za privredu-Direkcija za ceste BPK-a Goražde dobilo je saglasnost Vlade za plaćanje računa u iznosu od 130.000 KM privrednom društvu „Goraždeputevi“ d.d. Goražde po prvoj privremenoj situaciji za izvedene radove na modernizaciji ulice Meha Drljevića i dijela ulice 1.slavne višegradske brigade.

Ministarstvu za urbanizam Vlada je odobrila plaćanje druge privremene situacije firmi GPD „Drina“ , u iznosu od 96.430 KM za izvedene građevinske radove na rekonstrukciji krovova i fasada objekata na kojima je izvršena nadogradnja potkovnih stanova u ulicama Maršala Tita, Jusufa Duhovića i Meha Drljevića u Goraždu.

Vlada je odobrila i sredstva u iznosu od 2.500 KM na ime pružanja podrške za rad udruženja osoba sa invaliditetom, te 6.083 KM za plaćanje računa za izgradnju i ugradnju 8 pari šehidskih nišana za 2016.godinu.

Usvojen je takođe i zaključak o isporuci dvije tone lož ulja JU „Dom za stara i iznemogla lica“ Goražde za potrebe zagrijavanja prostorija ustanove, te odobrena sredstva za obezbjeđivanje alternativnog smještaja kroz nadoknadu za kiriju za mjesec novembar i decembar 2016.godine.

3

Iz budžeta Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport odobreno je 18.150 KM Sportskom savezu BPK-a Goražde na ime redovne tranše za mjesec oktobar, novembar i decembar 2016.godine, 1.200 KM za interventnu  pomoć Rukometnom klubu Radnički, te 1.000 KM Centru za kulturu za održavanje pozorišne predstave Narodnog pozorišta Mostar.

U sklopu provedbe Reformske agende, Vlada je na kraju sjednice podržala uspostavu jedinstvenog registra uposlenih u javnom sektoru na nivou Federacije BiH, te usvojila zaključak da se o tome obavijeste sve javne institucije i ustanove na području BPK-a Goražde kako bi u narednoj godini radili na realizaciji ove inicijative.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.