• OBJAVLJENO: 28.12.2016.
Sastanak sa državnim službenicima zaduženim za popunjavanje  „Upitnika „EU
Predviđen rok od mjesec dana za pripremu odgovora

8

Koordinator za evropske integracije ispred BPK Goražde i član Komisije za evropske integracije na nivou BiH Emir Sijerčić upriličio je danas sastanak sa državnim službenicima zaduženim za koordinaciju pripreme odgovora na „Upitnik“ EU ispred našeg kantona. Sastanak je održan s ciljem analize identificiranih pitanja iz Upitnika po poglavljima koja su državni službenici dobili na seminaru za državne službenike koji je održan u organizacji Direkcije za evropske integracije u Sarajevu u periodu od 13-23.12.2016.godine.

„Pitanja su podijeljena u 33 poglavlja i gotovo da nema oblasti života koja nije obuhvaćena, od onog što se dešava u kantonu i jednoj državi. Imamo širok spektar pitanja iz svih oblasti i nadležnosti svih ministarstava i ja očekujem da ćemo mi u zadatom roku uspjeti da odgovorimo na ta pitanja. U ovaj tim direktno je uključeno deset ljudi, međutim koncept je da su to praktično koordinatori unutar ministarstava, odnosno oblasti za koje odgovaraju. Oni imaju nadležnosti da uključe sve državne službenike u okviru svog ministarstva koji mogu biti kompetentni i dati odgovor. Poznato je da svako naše ministarstvu u sebi sublimira najmanje pet ministarstava, tako da će svi ti ljudi iz pet sektora, naprimjer iz Ministarstva za privredu, morati biti uključeni u odgovaranje,  jer su takva i pitanja“-riječi su Emira Sijerčića.

Državni  službenici zaduženi su da do 25.januara pripreme odgovore, koji će biti najprije proslijeđeni prema koordinatoru i Vladi BPK Goražde, koja će u konačnici verificirati te odgovore i tek onda poslati prema državnoj agenciji koja priprema odgovore za BiH. Proces bi trebao biti završen do 28. januara, a poslije je planiran rok od šest mjeseci da se ti odgovori prevedu i eventualno dostavi povratna informacija prema kantonu za dopunu određenih odgovora ili eventualnu korekciju.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.