• OBJAVLJENO: 30.12.2016.
Po „Programu sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca“
Priliku da dobiju posao na godinu dana dobile 24 osobe sa evidencije nezaposlenih

1

U organizacji Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je u sali Skupštine upriličeno uručivanje ugovora poslodavcima koji su uzeli učešće po „Programu sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca“. Čestitke poslodavcima i djeci koja su po ovom programu dobila priliku za zaposlenje uputili su premijer BPK Goražde Emir Oković, direktorica Službe Nafija Hodo i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

Program čija je vrijednost 300.000 KM realizuje se na inicijativu Vlade BPK Goražde,  u cilju zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca, bez obzira na stepen obrazovanja, prijavljenih na evidenciji nezaposlenih osoba prije objavljivanja javnog poziva, uz zasnivanje radnog odnosa na period od dvanaest mjeseci. Potpisivanjem Sporazuma o međusobnoj saradnji Vlada BPK Goražde se obavezala da će osigurati finansijska sredstva za provedbu ovog programa u iznosu od 100.000 KM dok je Federalni  zavod za zapošljavanje izdvojio finansijska sredstva u iznosu od 200.000 KM. Programom je predviđeno sufinansiranje dijela troškova obaveznih doprinosa ili dijela neto plaće koji će refundirati Služba u iznosu od 800 KM mjesečno za osobe sa završenom visokom i višom školskom spremom dok će taj iznos za osobe sa srednjom stručnom spremom biti 500 KM. Priliku da dobije posao na dvanaest mjeseci će imati 15 osoba sa VSS/VŠS,  a 26 osoba sa SSS/KV/NK.

6

„Ideja za ovakav projekat je potekla sa jednog sastanka koji je održan sa predstavnicima Udruženja šehida i poginulih boraca, a kojem je prisustvovala i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde i direktorica Službe za zapošljavanje te predstavnici Federalnog zavoda za zapošljavanje. Na sastanku je prezentovana ova ideja i u tom kontekstu putem Federalnog zavoda obezbjeđeno je 200.000 KM. Ministar za boračka pitanja uključio se u ovaj projekat tako da sa ovih 300.000 KM krećemo sa implementiranjem. Mislim da je projekat pozitivno ocijenjen i šire izvan BPK Goražde. Sad je do svih nas ovdje da ovaj projekat bude održiv te da mi kao društvo iskažemo određenu senzibilnost  prema onome što su doževjele te porodice. Naša želja je  da što veći broj ovih korisnika pređe u status uposlenika na neodređeno vrijeme“- kazao je ovom prilikom premijer BPK Goražde Emir Oković.

Na osnovu pristiglih prijava na javni poziv, odobreno je sufinansiranje za devetnaest poslodavaca, koji će u narednih dvanaest mjeseci zapošljavati 24 nezaposlene osobe. Obzirom da sredstva nisu utrošena, javni poziv traje do utroška Programom planiranih sredstava.

„Još 17 mjesta ostaje slobodno i ja koristim priliku prije svega da se zahvalim svima koji su aplicirali, a želim da ponovo pozovem sve poslodavce, privredna društva, javne ustanove i javna preduzeća da dođu u Službu i da apliciraju za ovih 17 osoba“-riječi su Nafije Hodo, direktorice Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Riječi zahvalnosti Vladi i Službi za zapošljavanje ispred djece koja su dobila priliku za zaposlenje uputila je Aldijana Drakovac,  dijete bez oba roditelja, koja je sa diplomom doktora stomatologije na zaposlenje čekala četiri godine.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.