• OBJAVLJENO: 20.01.2017.
Započeo generalni štrajk zdravstvenih radnika na području BPK-a Goražde
Održan hitni sastanak Vlade BPK-a i predstavnika sindikata zdravstvenih radnika

1

Nakon što je donesena odluka o stupanju u generalni štrajk uposlenih u zdravstvu na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je održan hitni sastanak Vlade BPK-a Goražde i predstavnika poslodavaca i sindikata u oblasti zdravstva na kojem je razgovarano o novonastaloj situaciji.

Premijer BPK-a Goražde Emir Oković upoznao je predstavnike poslodavaca i sindikata da je Vlada na današnjoj sjednici razmatrala aktuelnu situaciju, te pozvala Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu da obustavi štrajk i nastavi pregovore s ciljem postizanja odgovarajućeg rješenja ovog problema.

Vlada je ostala pri stavu da je prioritet da se zadrži obim stečenih prava uposlenih u zdravstvu, uz ostavljanje prostora za poboljšanje socijalno-materijalne situacije zdravstvenih radnika, ukoliko se za to stvore potrebne pretpostavke.

– Ono što je davno već naglašeno i što je danas potvrđeno zaključkom Vlade je da je potrebno obezbijediti postojeći finansijski okvir za finansiranje zdravstva, da je potrebno obezbijediti redovnost isplate plaća unutar zdravstva i dostignuti nivo prava u onom obimu u kojem postoji – kazao je premijer Oković.

2

Ministar za finansije Nudžeim Džihanić kazao je da, zbog teške finansijske situacije u Budžetu, trenutno ne postoji mogućnost da se udovolji zahtjevima sindika u pogledu traženog povećanja satnice i naglasio da bi takvo povećanje dovelo do velikih kašnjanja u isplati plata, te ugrozilo likvidnost Budžeta.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Emir Baščelija upoznao je predstavnike Vlade sa stavovima sindikata.

– Stav sindikata je apsolutno jasan, da će prekid štrajka uslijediti onog momenta kada usaglašeni Granski kolektivni ugovor potpišemo na nivou kantona – kazao je on.

Premijer Emir Oković pozvao je sindikat na nastavak pregovora i usaglašavanje stavova.

– Ja ipak mislim da ćemo mi jako brzo ponovo sjesti za sto, bez obzira na to koliko stavovi u ovom trenutku bili odmaknuti, a mislim da oni nisu ni toliko daleko, i razmotriti svaku odredbu Kolektivnog ugovora, sve u skladu s osnovnim ciljem Vlade, a to je obezbjeđenje finansijske stabilnosti sistema zdravstva u ovom kantonu – istakao je premijer.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.