• OBJAVLJENO: 24.01.2017.
Sastanak predstavnika osnivača, predsjednika Sindikata i menadžmenta Javnih zdravstvenih ustanova
Životi i zdravlje ljudi ne smiju biti ugroženi!

IMG_7786

Predstavnici kantonalne Vlade i općina u sastavu Kantona, na današnjem sastanku sa predsjednikom Sindikata i menadžmentom javnih zdravstvenih ustanova s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde pozvali su uposlene u zdravstvu na jednomjesečno zamrzavanje štrajka i nastavak pregovora.

Sastanku koji je sazvan na inicijativu premijera Emira Okovića, prisustvovali su i načelnici općina Goražde i Pale u FBiH, Muhamed Ramović i Asim Zec, pomoćnik načelnika općine Foča u FBiH Nihad Hadžiahmetović i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK-a Nedim Čolo.

Tom prilikom, premijer BPK-a Goražde pozvao je na smirivanje tenzija, uz apel zdravstvenim radnicima da u interesu neugrožavanja zdravlja stanovništva, preispitaju član 5 i 6 Zakona o štrajku, te da dogovoreni minimum poslova prošire i na propisivanje recepata teško bolesnim i hroničnim bolesnicima.

IMG_7794

Apelu premijera pridružio se i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, koji je uzimajući u obzir zimski period i sezonu gripe, uvažavajući njihova prava, zamolio uposlene u zdravstvu da počnu raditi,  odnosno da na jedan mjesec zamrznu štrajk u okviru kojeg bi se, pronašlo kompromisno rješenje.

Na posebnu težinu situacije na području općine Pale u FBiH nastale štrajkom uposlenih u zdravstvu ukazali su načelnik ove općine Asim Zec i direktor Doma zdravlja Medo Žigović. Oni smatraju da u općini u kojoj nema apoteke i koja je 40 kilometara udaljena od centra Kantona, krajnje nehumano vratiti pacijente koji dolaze iz snijegom okovanih sela.

Samo nastavkom pregovora, uz uvažavanje obje strane, može se doći do rješenja, ocjena je sa današnjeg sastanka.

Nakon ovog sastanka, premijer i ministri u Vladi sastali su se sa Predsjedništvom kantonalnog Sindikata i zdravstvenim radnicima u štrajku, na kojem je, iako nije došlo do dogovora, iskazana volja obje strane za dijalogom.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.