• OBJAVLJENO: 10.02.2017.
Vlada BPK-a Goražde održala nastavak 91.redovne sjednice
Odobreni programi obuke i stručnog osposobljavanja Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde

3

Na današnjem nastavku 91.redovne sjednice, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dala je saglasnost na programe obuke i stručnog osposobljavanja u 2017.godini  JU Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde.

I u ovoj godini, putem programa obuke, vrijednog 50.000 KM, nezaposlenim osobama prijavljenim na evidenciju Službe za zapošljavanje biće omogućeno sticanje znanja i vještina iz oblasti informatičke pismenosti i poznavanja stranih jezika.

Drugi po redu program stručnog osposobljavanja, vrijedan 270.000 KM, pružiće mogućnost stručnog osposobljavanja za 61. osobu VSS i VŠS stručne spreme, bez radnog iskustva za samostalan rad u struci, kako bi stekli uslov za polaganje stručnih ispita, te postali konkuretniji na tržištu rada.

Vlada je danas prihvatila inicijativu  Rukometnog saveza BiH za odigravanje kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo Bosna i Hercegovina-Finska u Goraždu 07.maja ove godine, te zadužila Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport za izradu tripartitnog sporazuma o saradnji sa Općinom Goražde i Rukometnim savezom BiH kojim će se definisati međusobne obaveze na realizaciji ove inicijative.

Vlada je odobrila akontativnu isplatu novčanih sredstava- 6.000 KM Ženskom rukometnom klubu Goražde i 12.000 KM Odbojkaškom klubu po osnovu troškova kotizacije i članarine za za nastavak takmičarske sezone.

Odobrena je  takođe i isporuka 3.000 litara lož ulja za potrebe JU „Sportski centar“ Goražde.

Na prijedlog Ministarstva za finansije, Vlada je odobrila tekuće transfere općinama u sastavu kantona za mjesec januar.

Doneseno je rješenje o razrješenju Upravnog odbora i rješenje o (privremenom) imenovanju Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.

Razmatrajući dopise iz federalnih i državnih isntitucija, Vlada je potvrdila Odluku Vijeća ministara BiH o imenovanju direktora za evropske integracije za državnog koordinatora za Instrument predpristupne pomoći (IPA II) u BiH, te odredila  Melihu Dizdarević Peštek za člana Odbora za Instrument predpristupne pomoći ispred Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Na današnjoj sjednici doneseno je i rješenje o formiranju i imenovanju Kantonalnog odbora za razvoj za proces implementacije Strategije razvoja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde 2016.-2020.godinu kao i rješenje imenovanju Organizacionog odbora za obilježavanje 1.marta – Dana nezavisnosti BiH.

Zbog obaveza premijera i ministara, sjednica je prekinuta, a drugi nastavak ove sjednice zakazan je za ponedjeljak.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.