• OBJAVLJENO: 20.02.2017.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Implementacijom Projekta Svjetske banke u BiH moguć razvoj sistema zajedničkih nabavki u BPK-u Goražde

Svjetska banka1

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković  i viši stručni saradnik za pravne poslove Merko Karahmetović danas su u zgradi Vlade održali sastanak  s savjetnicom za javne nabavke Anelom Duman, koja je ujedno i  član tima Svjetske banke u BiH.

Tom prilikom, na sastanku je razgovarano o Projektu promoviranja centralizovanih zajedničkih nabavki u kantonima Federacije Bosne i Hercegovine kojeg promoviše Svjetska banka u BiH.

Naime, kako bi tim Svjestke banke u BiH mogao ponuditi optimalno rješenje za razvoj sistema centralizovanih, odnosno zajedničkih nabavki za Bosansko-podrinjski kanton Goražde, neophodni su podaci o budžetu, ljudskim kapacitetima, kao i trenutnim iskustvima i praksom provođenja javnih nabavki u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

S tim u vezi, kako bi se ispunili navedeni uvjeti neohodno je odgovoriti na dostavljene upitnike iz različitih oblasti koje su u nadležnosti nekih od resornih ministarstava na području našeg kantona.

Svjetska banka2

Prema riječima savjetnice za javne nabavke Anele Duman, cilj provođenja ovog projekta jeste pružanje podrške kantonima u FBiH pri formiranju i osnivanju zajedničkih javnih nabavki, kako bi trošenje finansijskih sredstava bilo što efikasnije.

„Mi smo se zaista trudili da novu strategiju koju je Vijeće ministara usvojilo u oktobru 2016. godine, uradimo na takav način da ona bude realna i ostvariva u naredne četiri godine. Mi smo već krenuli u realizaciju aktivnosti koje Svjetska banka u BiH obučava, odnosno aktivnosti koje se odnose na promoviranje centralizovanih zajedničkih javnih nabavki. Neki kantoni su već počeli u izradu ovih aktivnosti, a sve s ciljem da trošenje budućih sredstava  bude što je efikasnije moguće. Mi smo u fazi obilaska kantona kako bi  vidjeli šta su uradili, u kojoj su fazi i kakva su iskustva. Ideja je da kada prikupumo sve informacije s terena, donesemo jedan najadekvatniji prijedlog“ – kazala je ona.

Istaknuto je da su centralizovane javne nabavke u našim susjednim zemljama, kao i u Evropi postale trend iz više razloga, a prije svega zato što objedinjene javne nabavke postavljaju bolje uslove i efikasniju kontrolu trošenja sredstava.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.