• OBJAVLJENO: 20.02.2017.
Organizacioni odbor Vlade BPK Goražde
Utvrđen Program obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH

IMG_3698

Organizacioni odbor Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održao novu sjednicu na kojoj je utvrđen Program obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Realizacija programa obilježavanja počet će već u subotu, 25.02.2017. godine tradicionalnim, 21. po redu zimskim pohodom „Grebak-put života 2017.“

Aktivnosti na obilježavanju nastavljaju se u nedjelju, 26.02.2017. godine cjelodnevnom akcijom čišćenja na lokalitetu spomen-obilježja „Rorovi“, te kombinovanim mini rukometnim turnirom za dječake i djevojčice u dobi od 7 do 11 godina, koji će se održati u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ u Goraždu.

U ponedjeljak, 27.02.2017. godine u SSŠ „Džemal Bijedić“ održat će se svečanost povodom završetka radova na rekonstrukciji i sanaciji škole, te otvaranja školske kuhinje, dok će se u  večernjim satima, u Centru za kulturu, odnosno u Islamskom kulturno-obrazovnom centru Goražde, održati poetsko veče u organizaciji OŠ „Husein ef. Đozo“ i promocija knjige „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“ autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića.

Dan uoči centralne manifestacije, u utorak 28.02.2017. godine, u svim osnovnim i srednjim školama na području BPK Goražde održat će se tradiocionalni historijski čas, dok će u Gradskoj dvorani biti održan Malonogometni turnir učenika osnovnih i srednjih škola.

U poslijepodnevnim satima, u prostorijama Šahovskog kluba „Goražde“, održat će se i tradicionalni Šahovski turnir.

IMG_3688

Centralna manifestacija povodom Dana nezavisnosti BiH održat će se u srijedu, 01.03.2017. godine polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju braniteljima BPK-a i spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda.

Također, planirano je polaganje cvijeća na šehidskom mezarju i partizanskom spomen obilježju u Kolijevkama.

Prije svečane akademije, koja će se održati u Velikoj sali Centra za kulturu s početkom u 12.00 sati, bit će upriličen obilazak postavke Zavičajnog muzeja koji se također nalazi u Centru za kulturu.

Istog dana, u 13.30 sati bit će upriličeno otvaranje izložbe ručnih radova nastalih u radionicama Kulturno-edukativnog centra Goražde-Gungoren, te učenje hatma dove za sve šehide u džamiji „Šehidija“ u Vitkovićima.

Nakon koncerta Bartolomeja Stankovića koji će se održati u Velikoj sali OMŠ „Avdo Smailović“ u 17.00 sati, u okviru Programa obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH bit će organizovana i pozorišna predstava u Velikoj sali Centra za kulturu s početkom u 20.00 sati.

Koliko se pažnje pridaje obilježavanju ovog datuma na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dovoljno govori činjenica da su u aktivnosti njegove pripreme uključeni najviši predstavnici vlasti Kantona i općina u njegovom sastavu, te predstavnici Goraždanskog muftijstva, kulturnih i informativnih institucija.

– Prvi mart jedan je od najvažnijih datuma u novijoj istoriji BiH, datum koji zasigurno zaslužuje da bude obilježen na adekvatan način. Uloge zvaničnih organa vlasti su najizraženije, to je nekakav dug, obaveza a svi ostali su dobrodošli. Sve je to uokvireno u samom programu o kojem će javnost biti obaviještena. Pozvao bih ovim putem sve da se uključe u program  obilježavanja da ovaj datum bude nešto što je dostojnost ovog društva, ove sredine, jer druge države mi nemamo -kazao je premijer BPK-a Goražde i predsjedavajući Organizacionog odbora Emir Oković.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.