• OBJAVLJENO: 24.02.2017.
Pripreme za donošenje novih zakonskih rješenja u oblasti koncesija na području BPK Goražde
Održana posljednja Javna rasprava o Nacrtu zakona o koncesijama

IMG_3795

Nakon općina Foča i Pale (FBiH), u Goraždu je danas održana treća i posljednja po redu Javna rasprava o Nacrtu zakona o koncesijama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Javnu raspravu organizovalo je Ministarstvo za privredu u saradnji s nadležnim komisijama Skupštine BPK-a Goražde, a raspravi su prisustvovali i članovi Komisije za koncesije BPK, predstavnici Obrtničke komore, Privredne komore i Udruženja poslodavaca BPK Goražde te drugi zainteresovani subjekti.

Obrazlažući razloge zbog kojih je došlo do potrebe za donošenjem novog Zakona o koncesijama, ministar za privredu Meho Mašala istakao je da neki od razloga proističu iz same Reformske agende za BiH te potrebe usklađivanja s propisima Evropske unije.

– Analizom postojećeg zakona koji nije loš, ali nije usklađen s direktivama Evropske unije i Reformskom agendom, odnosno zahtjevima iz Bijele knjige Vijeća stranih investitora, utvrđeno je da smo morali pristupiti izradi novog zakona o koncesijama, koji će biti prilagođen novim zahtjevima – kazao je ministar.

IMG_3791

Važeći Zakon o koncesijama BPK Goražde donesen je još 2003. godine, pa je donošenje novog zakona takođe obrazloženo i potrebom otklanjanja uočenih nedostataka u njegovoj dosadašnjoj primjeni.

Istaknuto je, između ostalog, da će novim zakonom biti unaprijeđen sam postupak dodjele koncesija, a novina je i to da će korisnici koncesione naknade od sada biti i općine.

Resorni ministar pojasnio je i koje su to najvažnije primjedbe Vijeća stranih investitora.

– Suštinske primjedbe iz Bijele knjige odnose se na drugostepenost postupka. To je, dakle, ključna primjedba kod Zakona o koncesijama u cijeloj Bosni i Hercegovini koju je utvrdilo Vijeće stranih investitora, kao i uvrštavanje svih onih koncesija koje u prethodnom zakonu nisu bile donesene. Radi se o solarnim elektranama, vjetroelektranama, kao i nekim drugim vrstama koncesija koje nisu bile obuhvaćene aktuelnim zakonom – pojasnio je ministar.

Resorni ministar iskazao je uvjerenje da će svoj doprinos u pripremi za izradu prijedloga zakona dati i privrednici, te sva druga zainteresovana lica kako bi zakon bio što bolji i obuhvatniji te izrazio očekivanja da će novi zakon privući i nove investitore na ovo područje.

Primjedbe i sugestije na nacrt zakona mogu se dostaviti resornom ministarstvu i u pisanoj formi u roku od sedam dana od zaključenja posljednje javne rasprave.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.