• OBJAVLJENO: 28.02.2017.
U okviru obilježavanja 1. marta- Dana nezavisnosti BiH
Promovirana knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“

IMG_3911

Knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“ autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, promovirana je sinoć u Velikoj sali Islamsko kulturno-obrazovnog centra Goražde u okviru 1. marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na promociji su osim premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emira Okovića i predstavnika Vlade, prisustvovali i predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, predstavnici Muftijstva goraždanskog i Medžlisa islamske zajednice Goražde te brojni drugi gosti i građani.

O sadržaju ove knjige govorili su njeni autori Fikret Muslimović i Selmo Cikotić, kao i profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu Mustafa Spahić.

„Knjiga je sastavljena od citata iz velikog broja knjiga, izjava, članaka i tekstova Alije Izetbegovića i kao takva na vrlo konzistentan način o desetak značajnih tema za državu, za narode na ovim prostorima, za mnoga društvena pitanja svjedoči o tome da je Alija Izetbegović u nekoliko decenija svog postojanja, svog rada i pisanja vrlo konzistentno govorio o suštini čovjeka na ovom prostoru, države na ovom prostoru, vjere, odnosa različitih religija i različitih nacija, koji je govorio o građanskoj državi Bosni i Hercegovini. Ovom knjigom želimo da na najbolji način eliminiramo špekulacije o tome da se on zalagao za islamsku državu i da je provocirao sukobe. To je jedan miran čovjek, jedan filozof dobre misli među ljudima i primjer jednog harmoničnog odnosa prema prirodi i Bogu“ – kazao je jedan od autora ove knjige Selmo Cikotić.

IMG_3912

“Političar je onaj koji samo misli na sljedeće izbore, a državnik je onaj koji misli na sljedeće generacije, a da bi čovjek bio državnik kao što je to bio Alija Izetbegović, on mora imati u sebi sustav vrijednosti kao i znanje, ideje, um, duh, viziju, talenat,  mora imati mudrost i mora uvažavati i priznavati univerzalne ljude“ –  kazao je profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu Mustafa Spahić.

Autori ove knjige istakli su da je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nešto što je obilježilo doprinos Alije Izetbegovića afirmaciji države Bosne i Hercegovine, kao i subjektiviteta njenih naroda, pa su se, s tim u vezi, odlučili da povod za promociju ove knjige bude baš 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Herceovine.

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić izrazio je veliku zahvalnost moderatorima promocije- mladima iz Medžlisa islamske zajednice Goražde, mnogobrojnim gostima koji su svojim učešćem uveličali promociju, kao i autorima ove knjige koji su odlučili da promocija knjige bude održana u Goraždu i to u povodu jednog od najznačajnijih praznika za našu državu.

Svi zainteresovani su mogli kupiti knjigu po cijeni od 30,00 KM, a prisutnima je po završetku promocije dodijeljen simboličan poklon, odnosno zastava Bosne i Hercegovine, s željom da se ona 1. marta zavihori širom goraždanskih domova.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.