• OBJAVLJENO: 14.03.2017.
Pedagoški zavod BPK Goražde i organizacija World Vision
Seminar za predstavnike timova osnovnih i srednjih škola na području BPK-a Goražde koji su uključeni u proces inkluzivne nastave

IMG_4349

U saradnji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, odnosno Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i međunarodne humanitarne organizacije World Vision, jučer je u prostorijama hotela „Behar“ Goražde upriličen seminar za uposlenike u obrazovanju, odnosno predstavnike timova osnovnih i srednjih škola koji su uključeni u proces inkluzivne nastave.

Naime, World Vision organizuje edukacije koje se odnose na osnaživanje kompetencija uposlenika u procesu radi postizanja što boljih rezultata u indeksu inkluzuvnosti, koji je prema riječima direktorice Pedagoškog zavoda BPK-a Goražde Dike Makote zaživio u svim osnovnim i srednjim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

„Danas imamo priliku da još bolje ojačamo svoje kompetencije i povećamo svoje sposobnosti. U protekle dvije godine u svim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u sadradnji s OSCE-om radilo se na indeksu inkluzivnosti. Predstavnici timova škola prešli su obuku, a nakon toga stečeno znanje su primijenili u praksi“ – kazala je ona.

IMG_4345

S tim u vezi, na upriličenom seminaru razgovaralo se o dosadašnjim rezultatima ali i planovima i aktivnostima koje bi se trebale realizovati u narednom periodu. Također, predstavljeni su i razvojni planovi svih škola s područja našeg kanotna.

„U svim našim osnovnim i srednjim školama kroz razvojne planove iskazani su prioriteti i potrebe, a u indeksu inkluzivnosti učešće su uzeli učenici, nastavnici, kao i roditelji. Ovo je samo jedan od načina kojim World Vision želi da pomogne našim školama. Svi ovi razvojni timovi fukncionišu u potpunosti kako je to planirano“ – ističe Makota.

„Mi smo uradili sve ciljeve koje smo postavili u inkluzivnim planovima. To se, između ostalog, odnosi na zamjenu vanjske stolarije, uređenje fasade škole, opremanje kabineta za ugostiteljsku struku, informatičkih kabineta. Sve ovo će doprinijeti boljim uslovima za rad našim učenicima i mi se nadamo da ćemo ispuniti sve naše ciljeve koji će u potpunosti stvoriti bolje uslove zarad svih nas“ – riječi su Nizame Džemidžić iz SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde.

Ovaj seminar prvi je u nizu edukacija, koje će u saradnji Pedagoškog zavoda i World Visiona organizovati u narednom periodu, a sve u cilju što bolje primjene indeksa inkluzivnosti u svim obrazovnim ustanovama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.