• OBJAVLJENO: 16.06.2011.
Komisija za analizu pojave poplavnog vala
Upriličila prezentaciju Elaborata o uzrocima i posljedicama plavnog vala

poplava_160611_3.JPG

U organizaciji Općine Goražde, danas je u Velikoj sali Centra za kulturu upriličena prezentacija Elaborata o uzrocima i posljedicama nastanka plavnog vala na rijeci Drini, kojeg je sačinila Komisija za analizu pojave plavnog vala.

poplava_160611_1.JPG

Elaboratom koji je predstavljen javnosti utvrđeno je da je do plavnog vala na rijeci Drini, koji je područje Goražda i okolne gradove zahvatio u decembru mjesecu prošle godine, došlo zbog neadekvatnog upravljanja režimom rada HE Piva na Mratinju.

Prema riječima predsjednika Komisije za utvrđivanje posljedica plavnog vala prof.dr.sc Vlatka Dolečeka, komisija je napravila analizu sa pitanjem da se vidi da li je neko osim prirode krivac za situaciju koja nas je zadesila.

poplava_160611_2.JPG

– Na osnovu analiza koje smo mi proveli, mi smo došli do zaključka da je glavni krivac HE Piva na Mratinju. HE Piva maksimalno je iskoristila povećanje obima proizvodnje u vrijeme pojačanog dotoka vode, umjesto da je postepeno oslobađala višak akumulacije. Naime, proizvodnja električne energije u novembru mjesecu u HE Piva povećana je za 54%, a u decembru u vrijeme poplava za 108%.- ovom prilikom istaknuo je Doleček.

poplava_160611_6.JPG

-U Općini Goražde ističu da će postupati u skladu sa preporukama Komisije i pokušati sistemom nagodbe nadoknaditi štete koje su procijenjene na 15,75 miliona KM.

– Mislim da smo dokazali da su oni krivi i da ćemo naići na razumijevanje. Mislim da ćemo se nagoditi, a ukoliko ne dođe do nagodbe, biće pokrenut sudski proces pred nadležnim sudovima, a ukoliko bude potrebe i pred sudom u Strazburu- kazao je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.


Preporuke Komisije tiču se i drugih aspekata sigurnosti građana od poplava, koje su moguće sa ovakvim režimom rada HE Piva, te je prema riječima Emira Avdića, člana Komisije za analizu plavnog vala, potrebno preispitati njihove upotrebne dozvole i iznos naknada koje godišnje izdvajaju po osnovu potopljenog zemljišta za lokalne zajednice .

Kako su istaknuli predstavnici Komisije, odgovorni u HE Piva u potpunosti su sarađivali tokom izrade Elaborata i to ulijeva određeni optimizam pred razgovore oko nagodbe za nastale štete prouzrokovane plavnim valom u periodu od 01-04. decembra prošle godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.