• OBJAVLJENO: 22.06.2011.
Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde
Završeni prijemni ispiti u srednjim školama na području BPK-a Goražde

Juče i danas obavljeni su prijemni ispiti za upis učenika u dvije srednje škole na području Bosansko-podrinjskog kantona, Mješovite srednje škole „Enver Pozderović“ i Srednje tehničke škole „Hasib Hadžović“ u Goraždu.

Prema riječima Emire Drakovac, pomoćnice ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK-a Goražde, prijemni ispiti prošli su regularno i bez problema, a članovi komisija koje su bile zadužene za provođenje prijemnih ispita zadovoljni su njihovim tokom.

Za upis u Mješovitu srednju školu „Enver Pozderović“ u Goraždu konkurisalo je 180 učenika. I ove godine najveći interes bio je za upis u Gimnaziju, gdje je prijavljeno 108 učenika. Njih 77 polagalo je prijemne ispite iz matematike i bosanskog jezika, dok je 31 učenik, zbog odličnih rezultata u osnovnoj školi, oslobođen polaganja prijemnog ispita. Pored Gimnazije, najveće interesovanje učenika vladalo je za upis u Poljoprivrednu školu. Više od 40 učenika zainteresovanih za ovu školu polagalo je prijemne ispite iz hemije i biologije, a ove godine samo 16 učenika konkurisalo je za upis u Ekonomsku, a 12 u Turističku školu, koja po prvi put obrazuje učenike za zanimanje turistički tehničar.

Rekord po broju prijavljenih učenika, njih 198, ove godine drži Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović“. Od toga, 154 učenika konkurisalo je za mašinski, građevinski, elektrotehnički i PTT smjer. Svi oni polagali su prijemni iz matematike i fizike, a 44 učenika koji su izrazili interes za zanimanje hemijski tehničar- biotehnološki smjer, polagalo je prijemne ispite iz biologije i hemije.

Rezultati prijemnih ispita, ističe, gospođa Drakovac, biće objavljeni u petak, 27.juna 2011.godine, nakon što ih verifikuju školski odbori.
Treba napomenuti i to da upis učenika u treću srednju školu na području BPK-a Goražde, Srednju stručnu školu „Džemal Bijedić“, traje do 30.juna.
Za sve one koji ne polože prijemne ispite u ovom roku, drugi upisni rok je u mjesecu augustu.
Ove godine, na području BPK-a Goražde osnovnu školu završilo je 476 učenika. Većina ih je konkurisala za upis u srednje škole na području našeg kantona, dok će samo mali broj, 20-30 učenika, svoje srednje obrazovanje sticati u drugim gradovima Federacije BiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.