• OBJAVLJENO: 24.03.2017.
Policijska stanica Goražde
U februaru i martu na području BPK Goražde registrovano 17 požara; predviđene kazne za izazivanje požara iznose od 200 do 8.000 KM

IMG_4815

Zbog učestalih požara koji su u posljednje vrijeme registrovani na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas se oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

– U zadnje vrijeme izražen je problem čestih požara i najčešće se radi o požarima u kojima gori suha trava i nisko rastinje. U mjesecu februaru i martu Policijska stanica Goražde registrovala je ukupno 17 požara, od čega je jedan  požar izbio u porodičnoj kući u naselju Ilovača, jedan požar je registrovan u naselju Belvedere na divljoj deponiji smeća, dok se ostali požari odnose na suhu travu i nisko rastinje. Ovom prilikom zamolio bih građane da prilikom čišćenja svojih livada i imanja, kada pale korov, vrše nadzor nad vatrom i da to ne rade u blizini šumskih kompleksa – poručio je komandir Policijske stanice Goražde Samir Durović.

On je ovom prilikom podsjetio na odredbe Zakona o šumama BPK-a Goražde, prema kojem je loženje otvorene vatre na šumskom zemljištu zabranjeno. Također, ova zabrana važi i za ostala zemljišta koja se nalaze na udaljenosti od 150 metara od šumskih kompleksa.

– Za pravna lica, novčana kazna za ovakve prekršaje predviđena je u rasponu od 6.000 – 8.000 KM, dok je za fizička lica za ove prekršaje predviđena novčana kazna u  rasponu od 200 – 1.500 KM – istakao je Durović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.